Možná jste se už v restauracích či v obchodě setkali s balzamikovými krémy. Co to vlastně je a jak je použít? Pojďme se na to společně podívat.
A co to vlastně ten balzamikový krém je?
Balzamikový krém je uzrálý balzamikový ocet promísený s koncentrovaným moštem. Krém má výraznější chuť a je husté konzistence.
Jak je použít?
Balzamikové krémy jsou výborné v tom, že se dají použít téměř kdekoliv. Balzamikovým krémem můžete ozdobit dezerty, jednoduché předkrmy nebo hlavní jídla. Především pokud rádi připravujete středozemní lehkou kuchyni. Balzamikový krém si výborně rozumí s rybami, masem, ale také se zeleninou a sýry. Nicméně se používá i do těsta na rustikální venkovskou italskou bagetu.
Já balzamikový krém použila při přípravě dvou předkrmů, které se velmi hodí na blížící se léto a grilování. Těmito předkrmy jsou tapenáda z pečených paprik s nočkem z ricotty a fíky s gorgonzolou piccante.
Tapenáda z pečených či grilovaných paprik
Na tapenádu z grilovaných či pečených paprik budete potřebovat:
- 3 papriky různých barev (nejlépe zelenou, červenou a žlutou)
- 90 g olivového oleje
- 8 lístků máty
- 2 polévkové lžíce tmavého balzamikového krému (např. značky Kalamáta Papadimitriou)
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 250 g ricotty
- cca 250 g toustového chleba
- balzamikový krém na ozdobu
Postup:
1. Papriky omyjte a dejte je na gril. Na grilu je postupně otáčejte ze všech stran, slupka papriky by měla zčernat. Takže vždy, jak bude jedna strana téměř černá papriku otočte na další stranu a pokračujte tak, dokud nebude paprika ze všech stran ogrilovaná dočerna.
Pokud nemáte gril, dejte papriky do zapékací mísy a na 8 minut je dejte péct do trouby, která je rozehřátá na 250 stupňů.
2. Když jsou papriky upečené či ogrilované, vložte je do mísy a tu zakryjte potravinovou fólií nebo talířem. Papriky se musí zapařit.
3. Mezitím nasekejte mátu nadrobno a dejte ji do misky.
4. K mátě přidejte sůl, pepř, olivový olej a balzamikový krém. Vše důkladně promíchejte.
5. Z mísy, kde jsou papriky sejměte talíř či fólii a zbavte je slupky. Mělo by to jít krásně lehce, jak se zapařily.
6. Očištěné papriky rozkrojte, zbavte je semínek a nakrájejte je nadrobno.
7. Nakrájené papriky přidejte do mísy, kde máte připravenou zálivku.
8. Vše důkladně promíchejte. Dle chuti ještě dosolte a opepřete.
9. Plátky toustového chleba nakrájejte na čtvrtky, dejte je buď na gril opéct z obou stran nebo na plech a rozpečte je v troubě.
10. Když je toustový chléb opečený můžete servírovat.
11. Na kousek toustového chleba opatrně nandejte tapenádu z paprik a pomocí dvou malých lžiček vytvořte noček z ricotty, který opatrně přesuňte na tapenádu. Nakonec noček trochu polijte balzamikovým krémem.
Fíky s gorgonzolou a fíkovým balzamikovým krémem
Na fíky s gorgonzolou pro 4 osoby budete potřebovat:
- 8 kusů zralých čerstvých fíků
- 40 g gorgonzoly piccante
- balzamikový krém s fíkovou příchutí
Postup:
1. Fíky omyjte, odkrojte z nich stopku a překrojte je napůl.
2. Gorgonzolu rozdělte na 8 stejně velkých kousků.
3. Na každou půlku fíku, dejte kousek gorgonzoly a pokapejte obojí balzamikovým krémem.
4. Můžete podávat s bagetkou či toustem.