Baklava je lahodný řecký dezert složený z vrstev křupavého filo těsta, medu a ořechů, jehož příprava je velmi snadná.
Ingredience
- 1 balení těsta filo
- 450 g nasekaných ořechů
- 1 šálek másla
- 1 lžička mleté skořice
- 1 šálek vody
- 1 šálek bílého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ šálku medu
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C. Pečicí formu vymažte máslem. Nasekejte ořechy a promíchejte je se skořicí. Odložte stranou.
- Rozbalte filo těsto. Celou hromádku rozřízněte na polovinu. Přikryjte těsto navlhčenou utěrkou, aby se při práci nevysušilo.
- Dva plátky těsta vložte do formy a důkladně je potřete máslem. Postup opakujte, dokud nebudete mít na sobě 8 vrstev těsta potřených máslem.
- Navrch nasypte 2 až 3 lžíce ořechové směsi, na ni dejte dva pláty těsta, máslo, ořechy a takto postupně vrstvěte. Vrchní vrstva by měla být asi z 6-8 plátů.
- Ostrým nožem nakrájejte kosočtverce nebo čtverce až na dno formy. Pečte asi 50 minut, dokud není baklava zlatavá a křupavá.
- Během pečení baklavy připravte omáčku: Svařte cukr a vodu, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte vanilku a med. Vařte asi 20 minut.
- Vyjměte baklavu z trouby a ihned ji přelijte omáčkou. Nechte vychladnout odkrytou, protože zabalená se rozmočí.