Báječné skořicové rolky – snadný recept

DezertyDezerty, zákusky a poháryMoučníky
bajecne-skoricove-rolky-recept

Tyto snadné skořicové rolky jsou ideální pro začátečníky, protože vyžadují pouze jedno kynutí. Chutnají báječně a připravíte je snadno a rychle.

Příprava

  • Příprava: 1 hodina 40 minut
  • Pečení: 25 minut
  • Celkem: 2 hodiny 5 minut

Ingredience na rolky

  • 2 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 1/4 šálku cukru krystal
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 a 1/4 čajové lžičky instantního droždí
  • 1/2 šálku (120 ml) plnotučného mléka
  • 1/4 šálku (60 ml) vody
  • 3 lžíce nesoleného másla
  • 1 velké vejce

Ingredience na náplň

  • 3 polévkové lžíce nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 1 lžíce mleté skořice
  • 1/4 šálku (50 g) krystalového cukru nebo baleného světlého či tmavě hnědého cukru

Ingredience na polevu

  • 1 šálek (120 g) moučkového cukru
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 2-3 polévkové lžíce (30-45 ml) silné vařené kávy nebo mléka

Postup

  1. Vypracujte těsto: Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr, sůl a droždí. Odstavte.
  2. V žáruvzdorné míse smíchejte mléko, vodu a máslo. V mikrovlnné troubě nebo na sporáku zahřívejte, dokud se máslo nerozpustí a směs nebude na dotek teplá (asi 110 °C). Vlijte do suchých přísad, přidejte vejce a míchejte, dokud nevznikne vláčné těsto, nebo použijte mixér.
  3. Na lehce pomoučeném povrchu hněťte těsto pomoučenýma rukama po dobu 3 minut. Vložte do lehce vymazané mísy, volně přikryjte a nechte asi 10 minut odpočívat, zatímco si připravíte ingredience na náplň.
  4. Po 10 minutách těsto rozválejte na obdélník. Potřete ho změklým máslem. Smíchejte skořici a cukr. Posypte jím celé těsto. Těsto pevně srolujte.
  5. Nakrájejte na 10-12 stejných válečků a naaranžujte je do lehce vymazané kulaté koláčové formy nebo koláčové misky.
  6. Rolky těsně přikryjte alobalem nebo plastovou fólií a nechte je 60-90 minut kynout v teplém prostředí bez průvanu.
  7. Po zdvojnásobení velikosti rolek předehřejte troubu na 190 °C. Pečte 25-28 minut, dokud lehce nezhnědnou. Pokud si všimnete, že vršky příliš rychle hnědnou, volně zakryjte rolky alobalem a pokračujte v pečení.
  8. Vyšlehejte moučkový cukr, vanilkový extrakt a kávu/mléko. Teplé rolky pokapejte nebo potřete.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang