Baileys & kávové košíčky – recept

DezertyKošíčky
baileys-kavove-kosicky-9993730

Jsou z Baileys, silné černé kávy a špetky espressa v prášku. Pokud máte rádi oblíbený irský krémový likér, oceníte tento zábavný dezert.

Řekněte mi víc

  • Chuť: Jsou to sladké košíčky. V košíčcích je cítit jak Baileys Irish Cream, tak kávová příchuť. Máslový krém je také z Baileys a kávy. Každý, kdo má rád Baileys s trochou kávy, bude tyto košíčky zbožňovat.
  • Textura: Tyto košíčky s kávou a Baileys jsou měkké, nadýchané a vlhké. Čokoládový posyp dodá krémové polevě výraznou strukturu.
  • Jednoduchost: Jakmile máte všechny správné ingredience, stačí je jen spojit dohromady.
  • Čas: Na dokončení tohoto receptu si vyhraďte 3 hodiny.

Je nutné použít espresso v prášku i kávu?

Do těsta na košíčky se používá silná černá káva a Baileys. Košíčkům prospěje další posílení kávové chuti. Přidejte trochu espressa v prášku buď k suchým přísadám, nebo ho před vlitím do černé kávy rozmíchejte. V každém případě budou mít košíčky extra kávovou příchuť – čehož nebudete litovat.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 3 hodiny
  • Počet porcí: 14 košíčků

Ingredience

  • 207 g mouky
  • 2 lžičky espressa v prášku
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 115 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 200 g krystalového cukru
  • 3 velké bílky, pokojové teploty
  • 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 80 g zakysané smetany nebo obyčejného jogurtu
  • 60 ml silné černé kávy, vychlazené
  • 80 ml Baileys Irish Cream

Kávový máslový krém Baileys

  • 230 g másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 480 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky espressa v prášku
  • 3 lžíce Baileys Irish Cream
  • 1 a 1/2 lžíce silné černé kávy, vychlazené
  • špetka soli
  • volitelně na ozdobu: čokoládové posypky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 177 °C.
  2. Vyložte formu na muffiny košíčky.
  3. Odložte stranou.
  4. Mouku, prášek do pečiva, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl společně prošlehejte.
  5. Odstavte.
  6. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru s pádlovým nástavcem šlehejte máslo při vysokých otáčkách, dokud nebude hladké a krémové, asi 1 minutu.
  7. Přidejte cukr a šlehejte při vysokých otáčkách 2 minuty, dokud se nespojí do krému.
  8. Přidejte bílky a vanilkový extrakt.
  9. Šlehejte na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí, a poté vmíchejte zakysanou smetanu.
  10. Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady, dokud se nespojí.
  11. Při stále nízkém stupni pomalu přilévejte kávu a poté Baileys.
  12. Šlehejte, dokud se nespojí.
  13. Nepřemíchávejte.
  14. Možná budete muset vše ručně vyšlehat, abyste se ujistili, že na dně mísy nejsou žádné hrudky.
  15. Nalijte těsto do formiček.
  16. Pečte 19-22 minut.
  17. Před poléváním polevou nechte cupcakes zcela vychladnout.
  18. Ručním nebo stojanovým mixérem s pádlem nebo šlehacím nástavcem šlehejte máslo při střední rychlosti do krémové konzistence asi 2 minuty.
  19. Přidejte moučkový cukr, espresso, Baileys a kávu.
  20. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte celé 2 minuty.
  21. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte až 1/2 šálku moučkového cukru nebo další lžíci Baileys, pokud je poleva příliš hustá.
  22. Pokud je poleva příliš sladká, přidejte špetku soli.
  23. Vychladlé cupcakes potřete polevou a podle potřeby posypte.

Kategorie:

Dezerty | Košíčky
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang