Jsou z Baileys, silné černé kávy a špetky espressa v prášku. Pokud máte rádi oblíbený irský krémový likér, oceníte tento zábavný dezert.
Řekněte mi víc
- Chuť: Jsou to sladké košíčky. V košíčcích je cítit jak Baileys Irish Cream, tak kávová příchuť. Máslový krém je také z Baileys a kávy. Každý, kdo má rád Baileys s trochou kávy, bude tyto košíčky zbožňovat.
- Textura: Tyto košíčky s kávou a Baileys jsou měkké, nadýchané a vlhké. Čokoládový posyp dodá krémové polevě výraznou strukturu.
- Jednoduchost: Jakmile máte všechny správné ingredience, stačí je jen spojit dohromady.
- Čas: Na dokončení tohoto receptu si vyhraďte 3 hodiny.
Je nutné použít espresso v prášku i kávu?
Do těsta na košíčky se používá silná černá káva a Baileys. Košíčkům prospěje další posílení kávové chuti. Přidejte trochu espressa v prášku buď k suchým přísadám, nebo ho před vlitím do černé kávy rozmíchejte. V každém případě budou mít košíčky extra kávovou příchuť – čehož nebudete litovat.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 3 hodiny
- Počet porcí: 14 košíčků
Ingredience
- 207 g mouky
- 2 lžičky espressa v prášku
- 3/4 lžičky prášku do pečiva
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 115 g másla, změklého na pokojovou teplotu
- 200 g krystalového cukru
- 3 velké bílky, pokojové teploty
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 80 g zakysané smetany nebo obyčejného jogurtu
- 60 ml silné černé kávy, vychlazené
- 80 ml Baileys Irish Cream
Kávový máslový krém Baileys
- 230 g másla, změklého na pokojovou teplotu
- 480 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky espressa v prášku
- 3 lžíce Baileys Irish Cream
- 1 a 1/2 lžíce silné černé kávy, vychlazené
- špetka soli
- volitelně na ozdobu: čokoládové posypky
Postup
- Předehřejte troubu na 177 °C.
- Vyložte formu na muffiny košíčky.
- Odložte stranou.
- Mouku, prášek do pečiva, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl společně prošlehejte.
- Odstavte.
- Pomocí ručního nebo stojanového mixéru s pádlovým nástavcem šlehejte máslo při vysokých otáčkách, dokud nebude hladké a krémové, asi 1 minutu.
- Přidejte cukr a šlehejte při vysokých otáčkách 2 minuty, dokud se nespojí do krému.
- Přidejte bílky a vanilkový extrakt.
- Šlehejte na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí, a poté vmíchejte zakysanou smetanu.
- Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady, dokud se nespojí.
- Při stále nízkém stupni pomalu přilévejte kávu a poté Baileys.
- Šlehejte, dokud se nespojí.
- Nepřemíchávejte.
- Možná budete muset vše ručně vyšlehat, abyste se ujistili, že na dně mísy nejsou žádné hrudky.
- Nalijte těsto do formiček.
- Pečte 19-22 minut.
- Před poléváním polevou nechte cupcakes zcela vychladnout.
- Ručním nebo stojanovým mixérem s pádlem nebo šlehacím nástavcem šlehejte máslo při střední rychlosti do krémové konzistence asi 2 minuty.
- Přidejte moučkový cukr, espresso, Baileys a kávu.
- Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté zvyšte rychlost na středně vysokou a šlehejte celé 2 minuty.
- Pokud je poleva příliš řídká, přidejte až 1/2 šálku moučkového cukru nebo další lžíci Baileys, pokud je poleva příliš hustá.
- Pokud je poleva příliš sladká, přidejte špetku soli.
- Vychladlé cupcakes potřete polevou a podle potřeby posypte.