Tradiční vietnamské zeleninové bagetky přinesou na váš stůl chuť exotiky. Čerstvý koriandr, zázvor nebo bílá ředkev mají zároveň blahodárné účinky na zdraví.
Ingredience
- 2 střední bagety
- 1 bílé tofu natural
- 1 čl sezamového oleje
- 2 pl sójové omáčky
- 1 pl nastrouhaného zázvoru
- 2 na tenké proužky nakrájené mrkve
- kousek bílé ředkve na tenké proužky
- ½ hrnku rýžového octa
- ¼ hrnku vody
- 3 lžíce třtinového cukru
- čerstvý koriandr
- salátovou okurka
- jarní cibulka
Postup
- Tofu opláchneme, nakrájíme na 4 části (rozřízneme ho podélně a pak ještě na polovinu a na polovinu), zabalíme do čisté utěrky, zatížíme a necháme alespoň 20 minut lisovat.
- Mezitím si připravíme nakládanou zeleninu. V malém kastrůlku smícháme ocet s vodou a cukrem a na mírném plameni zahříváme dokud se cukr zcela nerozpustí. Odstavíme z plamene, zamícháme nakrájenou zeleninu, přelijeme do uzavíratelné nádoby a necháme alespoň 30 minut marinovat.
- Když máme tofu vylisované, připravíme marinádu. Sezamový olej smícháme se sójovou omáčkou a zázvorem a vložíme do toho tofu, které alespoň 30 minut marinujeme.
- Pak kousky tofu poklademe na plech vyložený papírem na pečení, potřeme zbylou marinádou a pečeme 10 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů, po 10 minutách tofu otočíme a z druhé strany pečeme dalších 10 minut.
- Nakonec rozkrojíme bagetky, které jemně potřeme olivovým olejem, opečeme, naskládáme do nich tofu, marinovanou zeleninu, čerstvou okurku, jarní cibulku, koriandr, přiklopíme, jemně stiskneme a podáváme.