Tento recept na rumovou bábovku je oblíbeným dezertem na všech rodinných setkáních. Rumová poleva povýší obyčejnou bábovku na úplně jiný level. Jednoduchý způsob, jak ji glazovat, je nalít polovinu polevy do formy, vložit do ní bábovku zpět a zbytek glazury nalít na její dno. Nechte glazuru důkladně vsáknout a pak bábovku vyklopte zpět na talíř.
Ingredience
- 1 šálek nasekaných vlašských ořechů
- 300 g hladké mouky
- 150 g vanilkového pudinku
- 4 vejce
- 1 šálek tmavého rumu
- ¾ šálku vody
- ½ šálku rostlinného oleje
- 1 šálek cukru
- ½ šálku másla
Postup
- Předehřejte troubu na 165 °C. Vymažte a vysypte moukou formu na bábovku a její dno rovnoměrně posypte nasekanými vlašskými ořechy.
- Ve velké míse smíchejte mouku a pudink.
- Vmíchejte vejce, polovinu rumu, polovinu vody a olej, dokud se dobře nespojí. Těsto nalijte na nasekané ořechy ve formě.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do koláče nevyjde čistá, asi 1 hodinu.
- Mezitím v hrnci smíchejte cukr, máslo a zbývající vodu. Na mírném ohni přiveďte k varu.
- Za stálého míchání vařte, dokud hmota nezhoustne a mírně neztmavne, asi 5 minut.
- Odstavte z ohně a vmíchejte zbývající rum.
- Upečenou bábovku nechte 10 minut odstát a poté ji vyklopte na servírovací talíř.
- Povrch a boky koláče potřete polevou. Nechte ji vstřebat a opakujte, dokud nespotřebujete všechnu polevu.