Tyto hruškové zavařeniny jsou tak dobré. Babička vyrůstala na venkově v Severní Karolíně a vždycky je dělala pro rodinu. Doufám, že si na nich pochutnáte stejně jako my.
Ingredience
- 6 šálků oloupaných, jadřinců zbavených a na plátky nakrájených hrušek
- 1 šálek vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 balení (57 g) ovocného pektinu v prášku
- 8 šálků bílého cukru
- ½ šálku hnědého cukru
- 2 lžičky mletého koření
- 2 lžičky mletého muškátového oříšku
Recept je na 6 půllitrů.
Postup
- Zkontrolujte šest 0,5 litrů sklenic, zda nejsou prasklé a zda v nich nezrezivěly kroužky, a všechny vadné sklenice vyhoďte.
- Ponořte je na 10 minut do vroucí vody.
- Nová nepoužitá víčka a kroužky omyjte v teplé mýdlové vodě.
- Mezitím smíchejte hrušky, vodu a citronovou šťávu ve velkém hrnci.
- Přikryjte a vařte 10 minut.
- Vmíchejte pektin a přiveďte k plnému varu.
- Vmíchejte bílý cukr.
- Vařte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí, asi 1 minutu. Odstavte z ohně.
- Vmíchejte hnědý cukr, nové koření a muškátový oříšek.
- Hruškovou zavařeninu naplňte do horkých sterilizovaných sklenic do 1,5 cm od horního okraje.
- Čistým nožem nebo tenkou špachtlí obkroužte vnitřek sklenic, abyste odstranili případné vzduchové bubliny.
- Okraje otřete vlhkou papírovou utěrkou, abyste odstranili případné zbytky.
- Zavřete je víčky a pevně je zašroubujte.
- Na dno velkého hrnce umístěte stojan a naplňte jej do poloviny vodou.
- Přiveďte k varu a pomocí držáku spusťte sklenice do vroucí vody 2 cm od sebe.
- Přilijte další vroucí vodu, aby byly sklenice zakryté alespoň o 1 cm.
- Přiveďte k varu, přikryjte a zpracovávejte 10 minut.
- Sklenice vyjměte z hrnce a nechte je 12 až 24 hodin odpočívat ve vzdálenosti několika centimetrů od sebe.
- Stiskněte střed každého víčka prstem, aby se víčko nepohnulo nahoru nebo dolů.
- Pro uskladnění odstraňte kroužky a uložte je na chladném a tmavém místě.