Avokádo je stále oblíbenější i u nás. Je velmi všestranné a někdy se označuje jako „pralesní margarín„. Avokádové pesto má bohatou hedvábnou chuť, česnek jí dodává pikantnost.
Stačí jen přidat do jakéhokoliv druhu těstovin a na světě je zdravé a lehké jídlo. Také se hodí do salátů nebo na zeleninu.
Ingredince
- 1 velké avokádo
- 1-4 stroužky česneku (syrové nebo pečené)
- 3/4 šálku teplé vody z těstovin (v níž jste je vařili)
- 2 PL bílé miso pasty
- 1/2 šálku vlašských ořechů
- 2 citrony – vymačkat a použít pouze šťávu
- 1 velká hrst zelených listů (bazalka, rukola, špenát, petržel nebo něco podobného)
- 2 lžičky javorového sirupu nebo medu – volitelně
- sůl a pepř podle chuti
Postup
- Do vroucí osolené vody dejte své oblíbené těstoviny, podle počtu porcí, které chcete servírovat. Vařte, dokud nejsou al dente. Vodu slijte a odložte z ní asi šálek na později.
- Přidejte všechny ingredience na omáčku do mixéru a mixujte na vysokých otáčkách, dokud směs není hedvábně hladká.
- Omáčkou pak zalijte těstoviny, které máte odložené v zakrytém hrnci – aby si držely teplotu. Pesto omáčku přidávejte postupně – začněte s malým množstvím a přidávejte další, dokud hustota není podle vašich preferencí. Dobře zamíchejte. Ujistěte se, že těstoviny jsou stále velmi teplé tak, aby ohřály omáčku.
- Poznámka: můžete omáčku před přidáním do těstovin krátce povařit, ale je lepší to nedělat, aby si syrové avokádo a zelenina uchovaly vitamíny.
TIP: Pesto omáčky můžete připravit více a nechat ji v lednici. Při pokojové teplotě ji později můžete konzumovat i jako dip např. ke krájené zelenině jako je mrkev, řapíkatý celer apod.
TIP: Pokud chcete zvýšit nutriční hodnotu omáčky, přidejte 100 g tofu natural.