Avokádo jako dezert – kakaová mousse

Dezerty

Avokádová mousse au chocolat je krásným příkladem toho, jak začít trochu zdravěji jíst a přitom si neodepírat milované sladkosti. Toto ovoce se dá přetvořit do něčeho tak dobrého a dekadentního jako je mousse.

Základem úspěchu je kvalitní hořké kakao (ideálně odtučněné) a řádně vyzrálé avokádo. Místo cukru lze použít med nebo javorový sirup. Jen tři základní ingredience a velmi jednoduše si můžete připravit sladkost, kterou si vychutnáte bez výčitek svědomí.

Porce: 4-6

Ingredience

  • 2 dobře vyzrálá avokáda
  • 25 g kakaového prášku
  • 3 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • špetka soli
  • 1 čajová lžička vanilkového extraktu
  • případně na zředění kokosové mléko nebo sojové mléko (zakysaný sójový nápoj)
  • na ozdobení: čerstvé borůvky nebo opražené posekané lískové oříšky

Postup

  • Ve větší misce vidličkou rozmačkáme očištěné avokáda a mixérem je vymícháme do hladka (pokud nemáte po ruce mixér, nevadí, míchejte vidličkou).
  • Přidáme prosátý kakaový prášek, vanilkový extrakt, špetku soli, med, mléko a řádně promícháme, aby se všechny ingredience dokonale spojily.
  • Připravenou pěnu, čili mousse, odložíme dozrát do chladničky asi na dvě hodiny, stačí i půl hodina v mrazničce.
  • Servírujeme s čerstvými borůvkami, nebo jahodami, nebo sekanými a opraženými lískovými ořechy.

Chcete-li zvýraznit kakaovou chuť, zkuste do směsi přidat čajovou lžičku instantního espresa nebo půl lžičky mleté skořice.

Proč jíst avokádo

  • Avokádo je nesladké ovoce, které je zdrojem minerálních látek, vitamínů a kvalitních nenasycených tuků, jako je kyselina olejová, které tvoří až 75 %.
  • Patří k energeticky nejhodnotnějším druhům ovoce. Obsahuje kvalitní nenasycené mastné kyseliny (tuk z avokáda se v těle neukládá, ale tělo ho využívá jako energii), vitamíny, minerály, bílkoviny, lecitin a měď. Kromě toho vitaminy skupiny B (zejména B6), E, ​​C a A, draslík, železo, magnézium, vápník a fosfor.
  • Avokádo pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, podporuje tvorbu červených krvinek, pomáhá při gastritidě a žaludečních vředech, pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu, zmírňuje menstruační bolesti, podporuje regeneraci buněk.
  • Olej vám pomůže obnovit elasticitu pleti, zvláčňuje a hydratuje. Doma si z něj můžete udělat masku na suchou pleť, zabraňuje předčasnému stárnutí.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang