Chléb Damper byl základem stravy prvních australských osadníků. Tradičně se těsto vařilo přímo na uhlících otevřeného ohně. Pokud tuto metodu používáte, mějte po ruce pivo pro případ, že by část popela na damperu při jídle ještě žhnula.
Ingredience
- 4 šálky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžíce změklého másla
- 1 šálek mléka
- ½ šálku vody
Recept je na 15 porcí.
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C. Vymažte plech na pečení.
- Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Vmíchejte máslo, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku. Uprostřed udělejte důlek, přilijte mléko a vodu a míchejte, dokud se těsto nespojí.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučený povrch a vytvarujte kulatý bochník o průměru 20 cm. Bochník položte na připravený plech a ostrým nožem do něj nařízněte kříž.
- Pečte v předehřáté troubě 25 minut. Poté snižte teplotu na 175 °C a pečte dalších 5 až 10 minut.
- Bochník by měl být zlatavě hnědý a při poklepání na dno by měl znít dutě.