Asijské kuře je lepkavé, sladké a pikantní – vše, co znáte a milujete na asijských jídlech. Marináda na asijské kuře dodá kuřeti chuť a lze ji připravovat na grilu, na sporáku nebo v troubě.
Skvělý asijský recept na gril
Co máte v jídelním plánu na tento týden? Pokud chystáte jídlo dopředu, tento recept je ideální volbou do jídelníčku. Stačí kuře a marinádu hodit do sáčku na zip a dát rovnou do mrazáku.
Podávejte s rýží a s pár šťavnatými plátky okurky.
Ingredience
- 750 g kuřecích stehenních řízků
Asijská marináda:
- 3 stroužky česneku, mletého
- 2 lžičky zázvoru, čerstvě nastrouhaného
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce rajčatového kečupu
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 a 1/2 lžíce čínského vína na vaření
- 1-3 lžíce Sriracha (pálivost upravte podle chuti)
- 2 lžíce hnědého cukru
- 1 lžička sezamového oleje
Přílohy:
- 2 lžičky oleje
- Sezamová semínka
- Drobně nakrájená šalotka
- Nadrobno nakrájené červené chilli papričky
Postup
- Smíchejte ingredience na marinádu.
- Přidejte kuře a promíchejte, aby se obalilo.
- Marinujte v lednici minimálně 1 hodinu nebo až přes noc.
- Na velké nepřilnavé pánvi nebo grilu rozehřejte olej na středně vysokou teplotu.
- Přidejte kuře a smažte, dokud není z každé strany tmavě zlatavě hnědé.
- Přendejte na talíř, volně zakryjte fólií.
- Nechte 3 minuty odpočívat.
- Podle potřeby ozdobte chilli papričkami, šalotkou a sezamovými semínky.
- Podávejte s bílou rýží a plátky okurky.
Poznámky k receptu:
- Kuřecí maso – svíčková je skvělá, prsa také, ale nebudou tak lepkavá.
- Česnek/zázvor – 1 lžička česnekového/zázvorového prášku (ale zkuste prosím použít čerstvý, je mnohem lepší. V asijské kuchyni se česnek/zázvor v prášku nepoužívá).
- Sójová omáčka – světlá nebo tmavá také funguje. Místo sójové omáčky lze použít i rybí omáčku, ale její množství je třeba snížit na 1 a 1/2 lžíce (protože rybí omáčka je slanější).
- Ústřicová omáčka – omáčka hoisin.
- Čínské víno na vaření – asijské rýžové víno, které se běžně používá v asijské kuchyni. Mirin je vynikající alternativou. Jedná se o tajnou složku marinády! Nahraďte suchým sherry (nejlepší varianta), saké (další nejlepší varianta) nebo marsalou.
- Chcete-li, aby marináda nebyla alkoholická, použijte 2 lžíce kuřecího vývaru/bujónu plus 1 lžíci ústřicové omáčky navíc.
- Sriracha – vyměňte za jakoukoli jinou chilli pastu nebo jemně nasekané čerstvé chilli nebo prášek.
- Hnědý cukr – bílý cukr, med nebo javorový sirup.
- Sezamový olej – ten můžete vynechat.