Ingredience
Chřest v „hlíně“:
- 250g mletého krůtího masa od farmáře
- 1/2 červené cibule
- 1/2 lžičky soli
- špetka pepře
- 3 lžíce strouhaného ovčího sýra gouda
- 2 lžíce změklého ghí
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 velká lžíce nakrájené petržele
- baby chřest zelený
- olivový olej
Řepovo-celerová vyšlehaná půda:
- 2 malé řepy
- 1/4 velkého celeru
- 1 velká snítka čerstvého rozmarýnu
- sůl, pepř
- 2 lžíce ghí
Petrželová majonéza:
- 1 vejce
- 200-250 ml olivového oleje
- 1/4 lžičky soli
- pepř
- 2 lžičky hořčice bez cukru
- 1 lžička citrónové šťávy
- 2 lžíce nasekané petržele
- -vše pokojové teploty
Dále:
- řeřicha
- očištěná a pokrájená zelenina – mrkev, ředkvičky
- skořápky od šťastných vajíček
- očištěné plato od šťastných vajíček
Chřest v „hlíně“ – postup
Nejdříve je potřeba přichystat skořápky. Ty vložte do horké vody s octem a opatrně omyjte. Poté je dejte usušit/péct na pár minutek do trouby při střední úrovni (10-15min na 150°), aby se dokázaly zbavit případných nevítaných parazitů. Nenechte je tam moc dlouho, ať moc nezkřehnou.
Rozvrhněte si skořápky do prolisů plat a do volných mezer rozmístěte řeřichu. Pokud máte kupovanou řeřichu ve vaničce, jednoduše nastříhejte její půdu a vložte do prolisu plata kam uznáte za vhodné. Připravte si zdobné cukrářské špičky se širokým otvorem a dva sáčky.
Pro chřest v „hlíně“ je potřeba smíchat mleté maso s najemno nakrájenou cibulí, ghí, solí, pepřem, sýrem, petrželí a mletou sladkou paprikou. Nejlíp vám to půjde rukou, aby se všechno hezky spojilo.
Omyjte si baby chřest a připravte plech vyložený pečícím papírem. Vytvarujte si z masové směsi malé rádoby placky a obalte jimi konce chřestu tak, aby vám vytvořily na chřestu hroudičky/oválky. Vyložte na plech „na ležáka“.
Číhající konce chřestu zakápněte olivovým olejem a zlehka osolte a opepřete. Pečte v předem předehřáté troubě na 180° 10 minut. Poté teplotu zvyšte na 220° a pečte dalších 10 minut. Poté vyndejte a nechte vychladnout.
Řepovo-celerová „půda“ a petrželová majonéza
Řepovo-celerová vyšlehaná „půda“. Řepy s celerem oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Dejte do hrnce a zalijte minimem vody (tak aby byla zelenina ponořená). Vodu osolte, přidejte celou snítku rozmarýnu, přiklopte poklicí a pomalu duste.
Duste přibližně 15-20 minut. Poté přendejte zeleninu do mixéru, přidejte ghí, špetku soli a pepře a asi 3 lžíce vody z hrnce. Rozmixujte na tužší pyré. Nechte vychladnout. Popřípadě vložte i do lednice.
Petrželová majonéza. Já ji připravuji v mixéru. Ale vystačíte si i s tyčovým mixérem s nástavcem metličky. Je potřeba mít všechny přísady pokojové teploty, aby se majonéza nezdrcla a povedla se.
Nejdříve vložte do mixéru/nádoby vejce, sůl, pepř, citrónovou šťávu a hořčici. Promixujte. A pak nastavte chod mixéru na lehký střední stupeň a pomalu postupně (nejlépe z nádoby se zobáčkem) přikapávejte za stálého mixování olivový olej dokud tam nenalijete celé množství.
To stejné platí pro mixování ručním mixérem. Jakmile dosáhnete konzistence majonézy, vmíchejte nasekanou petrželku a dejte vychladit do lednice.
Servírování. Do jednoho sáčku se zdobnou špičkou vložte pyré, do druhého majonézu. Naplňte jimi připravené skořápky. Do Řepovo-celerové „půdy“ vložte vychladlé Chřesty v „hlíně“ a do majonézy připravenou mrkev a ředkvičky. Servírujte do prostřed stolu s drinky.