Tento retro ananasový dort je zábavnou ozdobou odpoledního čaje a vyvolává mnoho vzpomínek na dětství.
Ingredience
Na polevu:
- 50 g změklého másla
- 50 g světlého hnědého cukru
- 7 ananasových kroužků v sirupu, scezených a s ponechaným sirupem
- 7 višní glacé
Na koláč:
- 100 g změklého másla
- 100 g zlatavého cukru krupice
- 100 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 vejce
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Na polevu vyšlehejte 50 g změklého másla a 50 g jemného hnědého cukru do pěny.
- Rozetřete ji na dno a do čtvrtiny stěn 20 cm kulaté dortové formy.
- Navrch naaranžujte 7 koleček ananasu (sirup si nechte na později) a do středů koleček dejte 7 višní.
- Do mísy dejte 100 g změklého másla, 100 g zlatého krupicového cukru, 100 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku vanilkového extraktu a 2 vejce spolu s 2 lžícemi rezervovaného ananasového sirupu.
- Pomocí elektrického šlehače vyšlehejte do měkké konzistence.
- Lžíci těsta dejte do formy na ananas a uhlaďte ji tak, aby byla rovná.
- Pečte 35 minut.
- Nechte 5 minut stát a poté vyklopte na talíř.
- Podávejte teplé s kopečkem zmrzliny.