Lehké, nadýchané a ovocné palačinky jsou americkou klasikou. Podávejte je obložené sirupem a dalším ovocem.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 35 min
- Počet porcí: 10 palačinek
Ingredience na lívance
- 200 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 vejce
- 300 ml mléka
- kousek másla
- 150 g balení borůvek
- slunečnicový olej nebo trochu másla na vaření
- javorový sirup
Postup na lívance
- Ve velké míse smíchejte 200 g hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a špetku soli.
- Rozšlehejte 1 vejce s 300 ml mléka, uprostřed suchých ingrediencí udělejte důlek a zašlehejte mléko, aby vzniklo husté hladké těsto.
- Přišlehejte kousek rozpuštěného másla a opatrně vmíchejte polovinu ze 150g balení borůvek.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte lžičku slunečnicového oleje nebo malý kousek másla.
- Na každou palačinku vlijte velkou polévkovou lžíci těsta, abyste vytvořili palačinky o průměru asi 7,5 cm. Udělejte tři nebo čtyři palačinky najednou.
- Vařte asi 3 minuty na mírném ohni, dokud se na povrchu každé palačinky neobjeví malé bublinky, pak ji otočte a vařte další 2-3 minuty dozlatova.
- Přikryjte je pečícím papírem, aby se udržely v teple, než spotřebujete zbytek těsta.
- Podávejte s javorovým sirupem a zbytkem borůvek.