Linecké cukroví patří neodmyslitelně k Vánocům. Pojďte si s tímto receptem připravit tak trochu netradiční linecké cukroví z mandlové mouky, která je bezlepková.
Ingredience na 1 plech:
- 150 g mandlové mouky
- cca 70 g tapiokové mouky + více podle potřeby
- 2 žloutky
- 50 g rozpuštěného ghí/másla
- 50 g medu – cca 2-3 lžíce – s množstvím opatrně kvůli tomu, aby drželo správně těsto
- 1/2 lžičky vanilky
- špetka soli
- 1 lžička jedlé sody
Postup:
Vše smíchejte a prohnětejte do pevnějšího těsta. Pokud se vám bude zdát, že těsto není ještě dostatečně pevné, přidejte ještě tapiokovou mouku. Pak těsto vložte do fólie a nechte alespoň hodinku vychladit v lednici.
Předehřejte si troubu na 130 °C – já použila horkovzdušnou funkci. Těsto si vyválejte mezi dvěmi potravinářskými fóliemi do tenké placky (a nebo za použití tapiokové mouky bez fólie) a vykrajujte. Pečte zhruba 15 minut. Nechte vychladnout a pak namažte marmeládou.
Marmeláda, množství na 1 větší sklenici:
- cca 200 g čerstvých brusinek
- půl balení mražených borůvek
- šťáva z 1 citronu
- kokosový cukr dle potřeby – popřípadě citrusový pektin pro želírování – citrusový pektin je přírodní
Postup na marmeládu:
Svařte brusinky s borůvkami a citronovou šťávou a přidejte kokosový cukr podle chuti. Jakmile bude vše svařené do marmelády, rozmixujte a můžete přidat špetku citrusového pektinu (doporučený poměr je 10g pro 1 kilo ovoce).
Já ho nepřidávala, protože jsem si dělala marmeládu opravdu jen na toto linecké a nezdálo se mi, že by bylo většího želírování potřeba. Nechte marmeládu vychladnout a pak namažte na linecké a slepujte.
Pokud byste dělali marmelády více a chtěli byste si ji schovat, stačí ji ještě horkou přelít do vyvařené sklenice a ještě teplé zavíčkovat. Můžete ji pak zavařit při 80° zhruba na 15 minut.