Acai je palma plodící ovoce modrofialové barvy a pochází z Amazonie. K nám do Evropy se dostává pro potravinářské účely nejčastěji v podobě prášku, ale sehnat se dá i mražené. Svou chutí vzdáleně připomíná chuť sušených borůvek. Acai je velmi bohatým zdrojem antioxidantů, nenasycených mastných kyselin omega 3, 6 a 9, vitamínů a minerálů.
Je skvělou prevencí proti degenerativním účinkům volných radikálů, rakovině a předčasnému stárnutí. Z vitamínů je bohaté na beta-karoten (provitamin A), a vitamin E. Z minerálů pak na fosfor (důležitý pro hustotu kostí a vstřebávání vitamínů skupiny B) a vápník (zdraví kostí, zubů, regulace srdečního rytmu a alkalická rovnováha).
Počet porcí: 2 porce
Doba přípravy: 5-10 minut
Ingredience:
- 1 hrnek mražených borůvek 1 hrnek mražených jahod 1 banán 1 lžíce kokosového oleje
- 1 hrnek mandlového mléka či kokosového
- led, pokud nemáte mražené ovoce tak ledu ještě více
- 1 lžíce acai prášku
- 3 lžíce chia semínek
- volitelně 2 lžičky lucumy – zdroj sacharidů, vlákniny, vápníku, železa, fosforu, niacinu
- volitelně 2 lžičky baobabu – antioxidant, zdroj železa, draslíku, hořčíku, vápník
Navrch volitelně: nepražené kakaové boby – zde čerstvé jahody čerstvé borůvky kokos strouhaný (popř. domácí granola, opražené mandlové lupínky)
Postup: Mixujte alespoň dvě minuty.