Výtečný vanilkový cheesecake s jemnými malinami je skvělým dezertem pro každou příležitost. Za vyzkoušení stojí ovšem i jahodový cheesecake s želatinou.
Ingredience:
- 500 g ricotty
- 500 g sýru Philadelphia
- 250 g másla
- 300 g kakaových Bebe sušenek
- 200 g třtinového cukru
- 1 vanilkový lusk
- 3 vejce
- 150 g zakysané smetany
Postup:
1. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
2. Sušenky rozdrťte a k nim přimíchejte rozpuštěné máslo. Touto sušenkovou směsí pak vystlete dno dortové formy a dejte ji do trouby na 20 minut, aby se korpus předpekl a byl pak krásně křupavý.
3. Do mísy přemístěte ricottu, Philadelphii, cukr, zrníčka z vanilkového lusku a vejce a vše důkladně promíchejte, až vznikne hladká směs.
4. Když uběhne 20 minut a máte předpečený korpus, vyndejte formu z trouby a korpus nechte chvíli vychladnout (cca 15 minut).
5. Poté na korpus opatrně přemístěte sýrovou směs a opět dejte formu do trouby.
6. 15 minut pečte na 180 stupňů, pak teplotu ztlumte na 140 stupňů a pečte dalších 45 minut.
7. Po upečení nechte vychladnout na mřížce a posléze do lednice, nejlépe přes noc.
8. Před podáváním cheesecake pomažte zakysanou smetanou.
Na malinovou omáčku budete potřebovat:
- 500 g čerstvých malin
- 50 – 100 g třtinového cukru (dle sladkosti malin)
Postup:
1. Do menšího hrnce dejte jak maliny, tak cukr a opatrně na mírnějším plameni zahřívejte.
2. Cukr se rozpustí, maliny se rozvaří. Nemusíte maliny rozvařovat dlouho, je fajn, pokud v omáčce zbyde pár celých nerozvařených malin.
3. Omáčku nechte vychladit.
4. Podávejte tak, že každý ukrojený kousek cheesecaku přelijte malinovou omáčkou.
Tip: Cheesecake ozdobte dle Vaší libosti, můžete zvolit například čerstvé maliny, ale i jiné lesní ovoce.