Nadýchaná a pomerančem provoněná paleo bábovka z pár ingrediencí. Zalitá čokoládovým glazé na vodní bázi. Bábovce sluší také zbylé pomeranče a květiny, a to zejména na fotkách.
Počet porcí: cca 16 kusů
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 50 minut
Ingredience:
- 3,5 hrnku mandlové mouky
- 1/2 hrnku tapiokového škrobu
- 1/2 lžičky soli
- 8 vajíček (zhruba velikost M) – nejlépe pokojové teploty
- 1/2 hrnku medu
- 1 bio pomeranč – použije se kůra i šťáva
- 2 lžičky vanilky nebo 4 lžičky vanilkového extraktu
- 2/3 hrnku ghí
- 1 lžička jedlé sody
Postup:
Babeta recept není věda. Předehřejte si troubu na 165°C a vymažte si formu na bábovku (6 hrnkovou o objemu 1,4 l). Prohřejte si v malém kastrolku ghí a dejte následně stranou, aby lehce vystydlo. Ve velké míse si smíchejte mandlovou mouku, tapiokový škrob a sůl.
Připravte si vajíčka, která rozdělte na bílky a žloutky. Žloutky vložte do další mísy a přidejte k nim rozehřáté ghí, med, šťávu z bio pomeranče a vanilku, všechno dohromady promixujte tyčovým mixérem.
Žloutkovou směs přidejte ke směsi s mandlovou moukou, přidejte kůru z pomeranče a pořádně vše zpracujte a promíchejte. Vyšlehejte si bílky s malou špetkou soli.
Jakmile budete mít bílky vyšlehané, zamíchejte do připraveného těsta jedlou sodu a okamžitě také alespoň jednu třetinu vyšlehaných bílků. Pořádně vše promíchejte gumovou stěrkou a až poté lehce zamíchejte zbytek vyšlehaných bílků.
Těsto přelijte do připravené formy a pečte přibližně 50 minut. Vyndejte z trouby, nechte chvilku vychladnout. Vyklopte jak vám materiál bábovkové formy dovolí. V případě, že budete potřebovat formu i vysypat, použijte kokosovou mouku.