Vánoce nemusejí být jenom o cukroví. Připravte v pár minutách rodině či návštěvě vánoční buchtu, která je sladká i lehce kyselá zároveň. Navíc prozáří svou brusinkovou barvou všechny stoly. Je to láska na první sousto.
Počet porcí: 12 kusů
Doba přípravy: 5 minut
Doba pečení: 35-40 minut
Ingredience
Těsto:
- 2 hrnky mandlové mouky
- 1/2 hrnku tapiokového škrobu
- 4 lžíce kokosového oleje
- 1 lžíce medu
Brusinková náplň:
- 2 hrnky čerstvých brusinek
- 1-2 lžíce medu
- 1 lžíce tapiokového škrobu
- kůra z 1/2 pomeranče
- šťáva z 1/2 pomeranče
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu či vanilkového prášku
Postup:
Předehřejte si troubu na 180°C. Smíchejte všechny ingredience na těsto a pořádně promíchejte rukama do těsta. Dejte stranou cca 1/4. Zbylé 3/4 vmačkejte do připravené formy, kterou vyložte pečícím papírem.
V misce si promíchejte brusinky se šťávou a kůrou z půlky pomeranče, přimíchejte vanilku, med a lžíci tapiokového škrobu. Takto vzniklou brusinkovou náplň přendejte na připravené těsto ve formě a rovnoměrně rozložte.
Rozdrobte po povrchu zbylou čtvrtinu těsta, kterou jste si dali stranou. Pečte 35-40 minut, dokud buchta z vrchu nezačne lehce hnědnout. Nechte vychladnout a servírujte. Případně skladujte uzavřené ve vzduchotěsné nádobě v lednici.
Tip: Buchta je skvělá i v jablečné verzi – smíchejte nasekaná jablka se skořicí a pekany, zbytek ingrediencí ponechejte. Vyzkoušejte ji také s rybízem, se směsí z mražených višní. Chutnou letní alternativou je také borůvkový koláč.
Tady zajímavý recept na možná nejlepší linecké cukroví a chutnou buchtu s tvarohem.