Podzim a jeho všudypřítomné dýně. Dnešní recept bude s dýní máslovou, která se používá asi nejběžněji. Její chuť je jemnější než u hokkaido, ale zase výraznější než u dýně špagetové. Máslovou dýni mají kuchaři v oblibě jednoduše pečenou v troubě s ostatní zeleninou, naslano. Ve spojení s fíky, skořicí, pekany a ricottou však získá dýně nový rozměr.
Počet porcí: 3 porce
Doba přípravy: 5 minut
Doba pečení: 20 minut
Ingredience:
- 1 máslová dýně
- 5 čerstvých fíků – rozkrájených na měsíčky
- cca 1/2 balení ricotty
- 3 lžíce zrníček granátového jablka
- 1-2 hrsti pekanových ořechů
- olivový olej
- sůl
- skořice
- baby špenát
Postup: Předehřejte si troubu na 180°C. Dýni škrabkou oloupejte, rozkrojte, vydlabejte semínka a pokrájejte na plátky. Vyložte si plech pečícím papírem a dýni na něm rozprostřete.
Zakápněte olivovým olejem, posypte solí a skořicí a promíchejte. Pečte cca 10 minut. Po 10 minutách plech z trouby vytáhněte a dýni promíchejte.
Přisypte pokrájené fíky, v ruce podrcené pekanové ořechy a granátové jablko. Přidejte sem tam ricottu pomocí lžíce a zaprašte skořicí. Plech vraťte do trouby a pečte dalších cca 10 minut – hlídejte si, abyste si fíky nepřipálili.
Mezitím si připravte talíře, na které připravte po hrsti baby špenátu, přidejte zapečenou směs a podávejte ještě teplé.
Redakce Receptik.cz