Recept na pastýřský koláč je určitě jeden z těch lehčích. Mletému hovězímu batáty prostě sluší! Pokud ale zatoužíte po lehčí variantě, vyzkoušejte navrch místo batátové kaše kaši květákovou.
Počet porcí: 2 velké porce
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 35 minut
Ingredience:
- 500g bio hovězího mletého masa
- 1 lžíce sádla od farmáře / ghí
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 3 mrkve
- 2 lžíce pokrájeného medvědího česneku (v sezóně), případně 2 stroužky klasického česneku
- 2 lžičky pokrájeného čerstvého tymiánu
- sůl, pepř
- 2 větší batáty
- 1/2 hrnku kokosového mléka
- 2 lžíce ghí
Postup:
Předehřejte si troubu na 180 °C. Oškrabejte si batáty, pokrájejte na větší kousky a dejte vařit v osolené vodě zhruba na 10 minut. Poté vodu z hrnce vylijte, přidejte kokosové mléko, ghí a špetku soli a promixujte ponorným mixérem (nebo v mixéru).
Mezitím, co se budou batáty vařit, si oloupejte cibuli a najemno nakrájejte, oškrabejte mrkve, které pokrájejte je na čtvrt kolečka, a omyjte řapíkatý celer, který také pokrájejte. Rozehřejte si na pánvi sádlo a opékejte cibuli, mrkev a celer zhruba 5 minut na středním plamenu.
Poté přimíchejte mleté maso, přidejte sůl a pepř a míchejte zhruba dalších 10 minutek. Na závěr přidejte do pánve medvědí česnek, tymián a pořádně promíchejte.
Nyní si připravte zapékací misku. Na dno přendejte masovou směs z pánve a navrch přendejte batátovou kaši z hrnce. Můžete vršek batátové kaše v míse „ozdobit“ třeba lžící, vidličkou.
Pečte zhruba 35 minut, k závěru můžete zapékací misku posunout do vrchní části trouby, abyste získali kůrčičku.