Vietnamská polévka Pho se připravuje z vývaru, rýžových nudlí, bylinek a masa nebo tofu. Pho polévka je výživný pokrm s vysokým obsahem bílkovin, ale má vysoký obsah sodíku a kalorií. Může pomáhat snižovat záněty a zlepšovat zdraví kloubů.
Pho (vyslovuje se „fuh“) je vydatná vietnamská polévka, která se obvykle připravuje z masitého vývaru, rýžových nudlí, různých bylinek a hovězího, kuřecího masa nebo tofu. Ačkoli se jedná o tradiční vietnamské pouliční jídlo, jeho obliba se rozšířila i do dalších zemí.
Co je vietnamská polévka Pho?
Vietnamská polévka Pho se tradičně připravuje vařením vývaru z hovězích kostí, zázvoru, cibule a dalšího koření po dobu několika hodin na mírném ohni. Poté se přidají Pho nudle – rýžové nudle, známé jako „banh pho“, a bylinky jako koriandr nebo bazalka. Nakonec se do horkého vývaru přidá na tenké plátky nakrájené hovězí nebo kuřecí maso a uvaří se.
Nejen Pho nudle, ale také kuřecí vývar z prsou
Někteří lidé rádi přidávají fazolové klíčky, zeleninu, chilli papričku nebo limetku. Tato vietnamská polévka se nejčastěji konzumuje v chladnějších měsících, ale v mnoha restauracích se podává celoročně. Pho se ve Vietnamu i v jiných částech světa liší v závislosti na chuti vývaru (kuřecí vývar z prsou nebo hovězí vývar), velikosti Pho nudlí a přísadách přidávaných do hotového výrobku.
Díky výživným složkám a vysokému obsahu bílkovin může mít několik výhod, včetně snížení zánětů a zlepšení zdraví kloubů. Přesto může mít vysoký obsah sodíku a kalorií, proto je důležitá velikost porce. Celkově může být Pho výživným doplňkem vyváženého jídelníčku.
Kuřecí Pho – recept na Pho vietnamskou polévku
Připravte si hřejivou kuřecí Pho – recept na vietnamskou pikantní polévku s hřejivým vietnamským kořením nikdo neodmítne. Tento snadný recept na Pho Ga je ideální nízkotučnou večeří pro větší počet lidí.
Ingredience na kuřecí Pho
Kuřecí Pho polévka
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 3 šalotky nakrájené na plátky
- 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
- 1 stonek citronové trávy, nasekaný
- 2,5 cm kousek zázvoru, nakrájený na plátky
- 3 hvězdičky anýzu
- 1 tyčinka skořice
- 1 lžička semínek koriandru
- ¼ lžičky čínského koření
- ¼ lžičky černého pepře
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 lžíce rybí omáčky
- 1,25-1,5 litru kvalitního čerstvého kuřecího vývaru
- 3 velká kuřecí prsa (asi 500 g)
K podávání
- 450 g rýžových nudlí (Pho nudle)
- 4 jarní cibulky nakrájené na jemné úhlové plátky
- 1 mrkev, nastrouhaná nebo oloupaná na proužky škrabkou na zeleninu
- 2 velké hrsti (150 g) klíčků fazolí mungo
- velký svazek koriandru, nasekaný
- malý svazek máty, listy nasekané
- 1 červená chilli paprička, nakrájená na tenké plátky (nepovinné)
- 2 lžíce křupavé smažené šalotky (nepovinné)
- 1 list kafrové limetky, odstraněný tvrdý středový stonek, velmi jemně nakrájený (nepovinné)
- 1 limetka nakrájená na klínky
Postup na kuřecí Pho
- Na malé pánvi rozehřejte olej na střední teplotu a jemně na něm opečte šalotku a česnek, dokud nezkaramelizují a nezískají zlatavou barvu (asi 4-5 minut).
- Do velkého hrnce přidejte zkaramelizovanou šalotku a česnek, citronovou trávu, zázvor, badyán, tyčinku skořice, semínka koriandru, čínské koření, zrnka pepře, cukr, rybí omáčku, kuřecí vývar a kuřecí prsa. Přikryjte pokličkou a velmi mírně vařte asi 15 minut.
- Mezitím uvařte nudle podle návodu na obalu, dokud nejsou uvařené (nesmí se rozvařit). Propláchněte je pod studenou vodou, aby se neslepily. Osušte je a rozdělte do misek.
- Polévku přeceďte přes síto. Koření vyhoďte. Kuřecí maso naklepejte a nechte stranou. Vraťte polévku do hrnce a přiveďte ji k varu. Podle chuti dochuťte dalším množstvím rybí omáčky, je-li třeba.
- Horkou polévku rozdělte do misek s nudlemi a kuřecím masem a doplňte jarní cibulkou, mrkví, fazolovými klíčky a bylinkami, případně chilli, křupavou šalotkou a listem kafrové limetky. Kuřecí Pho podávejte s vymačkanou limetkou a podle chuti přidejte rybí omáčku a chilli.
Vietnamská pikantní polévka Pho – kuřecí
Voňavá vietnamská pikantní polévka Pho (kuřecí varianta) na večeři v týdnu? Je to možné. Stačí kuřecí vývar z prsou nebo stehen, nudle a několik ingrediencí, a máte skvělou vietnamskou pikantní polévku.
Ingredience na vietnamskou pikantní polévku
- 2 cm řez zázvoru
- 2 středně velké zelené cibule
- 1 velmi malý (15 g) svazek koriandru
- 1 a 1/2 lžičky semen koriandru
- 1 celý hřebíček
- 3 a 1/2 až 4 šálky (840 ml až 1 l) kuřecího vývaru
- 2 šálky (480 ml) vody
- 180 až 225 g vykostěných kuřecích prsou nebo stehen bez kůže
- asi 1/2 lžičky jemné mořské soli
- 150 g sušených úzkých plochých rýžových nudlí (Pho nudle)
- 2 až 3 lžičky rybí omáčky
- asi 1/2 lžičky bio cukru nebo 1 lžička javorového sirupu (nepovinné)
- pepř (nepovinné)
- nepovinné doplňky: fazolové klíčky, snítky máty, thajská bazalka, lístky koriandru, klínky limetky, chilli papričky nakrájené na tenké plátky
Postup na vietnamskou pikantní polévku
- Zázvor oloupejte a nakrájejte na 4 nebo 5 plátků. Plochou stranou nože nebo paličkou na maso je naklepejte a dejte stranou. Zelené části zelené cibule nakrájejte na tenké plátky, abyste získali 2 až 3 lžíce, dejte je stranou na ozdobu. Zbylé části nakrájejte na malíčky, otlučte a přidejte k zázvoru.
- Listové vrcholky koriandru nasekejte nahrubo, abyste získali 2 lžíce, dejte je stranou na ozdobu. Zbývající větvičky koriandru dejte stranou.
- V hrnci o objemu 3 až 4 litry opékejte semínka koriandru a hřebíček na středním ohni, dokud nezapáchají, 1 až 2 minuty. Přidejte zázvor a části zelené cibule. Míchejte asi 30 sekund, dokud se nezačne cítit.
- Hrnec odstavte z ohně, počkejte asi 15 sekund, aby krátce vychladl, a pak přilijte vývar.
- Vraťte hrnec na hořák a přidejte vodu, snítky koriandru, kuřecí maso a sůl. Na prudkém ohni přiveďte k varu a poté teplotu snižte na mírné vaření.
- Po 5 až 10 minutách vaření by mělo být kuře pevné a propečené (když na něj zatlačíte, mělo by se mírně poddat).
- Vývar bez kuřete vařte dalších 15 až 20 minut (celkem 30 minut).
- Kuře přendejte do mísy, propláchněte studenou vodou, aby se vaření zastavilo, a poté nechte okapat. Nechte vychladnout a poté kuře nakrájejte nebo rozdrobte na kousky. Volně přikryjte, abyste zabránili vysušení.
- Rýžové nudle namočte do horké vody, dokud nejsou poddajné a neprůhledné. Slijte je, propláchněte a dejte stranou.
- Když je vývar hotový, přelijte ho přes jemné sítko umístěné nad dvoulitrovým hrncem; pro superčistý vývar vyložte sítko mušelínem. Pevné zbytky vyhoďte. Měli byste mít asi 4 šálky.
- V případě potřeby dochuťte rybí omáčkou a cukrem (nebo javorovým sirupem), abyste vytvořili výrazný pikantně sladký nádech.
- Přiveďte scezený vývar k varu na prudkém ohni. Nudle vložte do sítka na nudle nebo do síťky a ponořte je do horkého vývaru, aby se zahřály a změkly, 5 až 60 sekund. Nudle vyjměte z hrnce a rozdělte je do dvou misek.
- Snižte teplotu, aby vývar zůstal horký, zatímco na nudle naaranžujete kuřecí maso a ozdobíte je nasekanou zelenou cibulkou, koriandrem a posypete pepřem. Naposledy ochutnejte a upravte slanost vývaru. Vývar znovu přiveďte k varu a naberte do misek. Podle chuti si pochutnejte s případnými doplňky.
Pho polévka- vietnamská polévka Pho Ga – recept
Pho polévka dalším hitem, díky kterému se vietnamská kuchyně dostala na mapu celého světa. Jedná se o skromnou polévku Pho Ga – recept využívá cenově dostupné suroviny a mění je v aromatické a chutné jídlo.
Ingredience na Pho Ga
- 2 středně velké bílé nebo žluté cibule pečené
- 20 g čerstvého zázvoru pečeného
- 2 lžíce semínek koriandru
- 1 tyčinka skořice o délce přibližně 5 cm
- 2 lusky badyánu
- 1 celé kuře rozkrojené napůl
- voda
- 2 a ½ lžíce soli
- 2 lžíce cukru
- 2 lžičky glutamátu sodného nebo 2 lžíce vegetariánského koření volitelně
- 1 balení sušených Pho nudlí malé tloušťky
- fazolové klíčky (blanšírované)
- thajská bazalka
- citron nakrájený na plátky
- ngo gai (koriandr) volitelně
- na plátky nakrájené jalapeňos volitelně
- hoisinová omáčka
- Sriracha
Postup na Pho Ga
- Aromatické koření pečte na plechu v prostředním roštu trouby na 190 °C až 200 °C po dobu 15-30 minut nebo dokud nezhnědne, ale nezčerná.
- Koření zabalte do alobalu a pečte 5 minut na 190 °C (nebo opékejte na středně vyhřáté pánvi, dokud lehce nezhnědne a neovoní se).
- Do velkého hrnce na vývar přidejte aromatické koření a všechny ingredience na polévku a na prudkém ohni je přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, snižte teplotu, aby se udržoval nízký stupeň varu, a kuře vařte 25-40 minut, dokud není celé uvařené.
- Můžete použít teploměr, abyste se ujistili, že vnitřní teplota ukazuje 74 °C (nebo že šťáva vytéká, když říznete do nejhlubší části kuřete).
- Po upečení kuře vyjměte a opláchněte ho po dobu jedné minuty pod studenou vodou, aby vychladlo. Tím zabráníte tmavnutí kuřete. Jakmile kuře vychladne, nakrájejte maso na kousky.
- Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu až těsně před podáváním. Vaření nudlí obvykle trvá asi 5 minut od převaření vody.
- Sestavování začněte porcováním nudlí do mísy a poté přidejte polévku, rozdrobené kuřecí maso a přílohy navrch.
Vietnamská kuřecí polévka – recept Pho Bo
Zde se vedle této klasické Pho (vietnamské kuřecí polévky) podává hromada čerstvých bylinek, takže si je strávníci mohou přidat podle chuti. U toho receptu Pho Bo jsou rozhodující bazalka, koriandr a máta, ale hodí se i kerblík, libeček, petrželka, shiso, kopr, majoránka a další jemné bylinky.
Ingredience na vietnamskou kuřecí polévku
- 225 g tenkých rýžových Pho nudlí
- 8 šálků bohatého hovězího nebo kuřecího vývaru
- 4 hvězdičky anýzu
- 1 skořicová tyčinka
- 28 cm kus oloupaného čerstvého zázvoru
- 1 cibule rozčtvrcená na čtvrtiny (neobtěžujte se loupat)
- 4 hřebíčky
- 450 g vykostěné svíčkové, svíčkové nebo kulaté (lze nahradit kuřecím masem), nakrájené na 16 tenkých plátků
- 2 lžíce rybí omáčky (nam pla nebo nuoc mam, k dostání na asijských trzích) nebo sójové omáčky
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- sůl podle chuti
- 2 limetky nakrájené na klínky
- 8 mletých cibulí
- několik thajských nebo jiných chilli papriček, zbavených stopek, zbavených semínek a mletých
- hromádka směsi bylinek, omytých a usušených: nejdůležitější jsou bazalka, koriandr a máta, ale hodí se i kerblík, libeček, petrželka, shiso, kopr, majoránka a další jemné bylinky.
Postup na vietnamskou kuřecí polévku
- Rýžové nudle namočte do horké vody tak, aby byly zakryté.
- Mezitím v hrnci smíchejte vývar, badyán, skořici, zázvor, cibuli a hřebíček a přidejte teplotu. Když se směs začne vařit, zmírněte teplotu a přikryjte ji. Nechte nerušeně vařit 20 minut až 1 hodinu, podle toho, kolik času máte (čím déle se vaří, tím hlubší je chuť). Sceďte a vraťte zpět do hrnce; nastavte teplotu na střední.
- Přiveďte hrnec s vodou k varu. Sceďte nudle, přidejte je do hrnce a vařte 30 sekund; dobře je slijte. Ohřejte 4 velké misky tak, že je naplníte horkou vodou; vodu vylijte. Nudle rozdělte do misek.
- Změňte teplotu pod polévkou na střední a přidejte hovězí maso; jednou promíchejte a poté teplotu vypněte. (Maso se tradičně ponechává propečené; pokud ho chcete vařit více, klidně to udělejte, ale tyto plátky se propečou za méně než 2 minuty). Do polévky přidejte rybí nebo sójovou omáčku a hodně pepře. Ochutnejte a podle potřeby dosolte nebo přidejte další koření.
- Nudle doplňte vývarem a masem a poté přeneste na stůl. Podávejte vietnamskou kuřecí polévku, přičemž u stolu rozdávejte klínky limetky, šalotky, chilli papričky a bylinky, aby si je každý mohl přidat podle chuti.
Mezi další oblíbené polévky patří rajská polévka s rýží, hrachová polévka, klasická čočková polévka, celerová polévka, vietnamská pikantní polévka, kapustová polévka nebo zeleninová polévka s bramborem.