Vietnamská polévka Pho

Vietnamská polévka Pho se připravuje z vývaru, rýžových nudlí, bylinek a masa nebo tofu. Pho polévka je výživný pokrm s vysokým obsahem bílkovin, ale má vysoký obsah sodíku a kalorií. Může pomáhat snižovat záněty a zlepšovat zdraví kloubů.

Pho (vyslovuje se „fuh“) je vydatná vietnamská polévka, která se obvykle připravuje z masitého vývaru, rýžových nudlí, různých bylinek a hovězího, kuřecího masa nebo tofu. Ačkoli se jedná o tradiční vietnamské pouliční jídlo, jeho obliba se rozšířila i do dalších zemí.

Co je vietnamská polévka Pho?

Vietnamská polévka Pho se tradičně připravuje vařením vývaru z hovězích kostí, zázvoru, cibule a dalšího koření po dobu několika hodin na mírném ohni. Poté se přidají Pho nudle – rýžové nudle, známé jako „banh pho“, a bylinky jako koriandr nebo bazalka. Nakonec se do horkého vývaru přidá na tenké plátky nakrájené hovězí nebo kuřecí maso a uvaří se.

Nejen Pho nudle, ale také kuřecí vývar z prsou

Někteří lidé rádi přidávají fazolové klíčky, zeleninu, chilli papričku nebo limetku. Tato vietnamská polévka se nejčastěji konzumuje v chladnějších měsících, ale v mnoha restauracích se podává celoročně. Pho se ve Vietnamu i v jiných částech světa liší v závislosti na chuti vývaru (kuřecí vývar z prsou nebo hovězí vývar), velikosti Pho nudlí a přísadách přidávaných do hotového výrobku.

Vietnamská polévka Pho obsahuje vysoké množství bílkovin.

Díky výživným složkám a vysokému obsahu bílkovin může mít několik výhod, včetně snížení zánětů a zlepšení zdraví kloubů. Přesto může mít vysoký obsah sodíku a kalorií, proto je důležitá velikost porce. Celkově může být Pho výživným doplňkem vyváženého jídelníčku.

Kuřecí Pho – recept na Pho vietnamskou polévku

Připravte si hřejivou kuřecí Pho – recept na vietnamskou pikantní polévku s hřejivým vietnamským kořením nikdo neodmítne. Tento snadný recept na Pho Ga je ideální nízkotučnou večeří pro větší počet lidí.

Ingredience na kuřecí Pho

Kuřecí Pho polévka

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 3 šalotky nakrájené na plátky
  • 3 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 1 stonek citronové trávy, nasekaný
  • 2,5 cm kousek zázvoru, nakrájený na plátky
  • 3 hvězdičky anýzu
  • 1 tyčinka skořice
  • 1 lžička semínek koriandru
  • ¼ lžičky čínského koření
  • ¼ lžičky černého pepře
  • 1 lžička moučkového cukru
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1,25-1,5 litru kvalitního čerstvého kuřecího vývaru
  • 3 velká kuřecí prsa (asi 500 g)

K podávání

  • 450 g rýžových nudlí (Pho nudle)
  • 4 jarní cibulky nakrájené na jemné úhlové plátky
  • 1 mrkev, nastrouhaná nebo oloupaná na proužky škrabkou na zeleninu
  • 2 velké hrsti (150 g) klíčků fazolí mungo
  • velký svazek koriandru, nasekaný
  • malý svazek máty, listy nasekané
  • 1 červená chilli paprička, nakrájená na tenké plátky (nepovinné)
  • 2 lžíce křupavé smažené šalotky (nepovinné)
  • 1 list kafrové limetky, odstraněný tvrdý středový stonek, velmi jemně nakrájený (nepovinné)
  • 1 limetka nakrájená na klínky

Postup na kuřecí Pho

  1. Na malé pánvi rozehřejte olej na střední teplotu a jemně na něm opečte šalotku a česnek, dokud nezkaramelizují a nezískají zlatavou barvu (asi 4-5 minut).
  2. Do velkého hrnce přidejte zkaramelizovanou šalotku a česnek, citronovou trávu, zázvor, badyán, tyčinku skořice, semínka koriandru, čínské koření, zrnka pepře, cukr, rybí omáčku, kuřecí vývar a kuřecí prsa. Přikryjte pokličkou a velmi mírně vařte asi 15 minut.
  3. Mezitím uvařte nudle podle návodu na obalu, dokud nejsou uvařené (nesmí se rozvařit). Propláchněte je pod studenou vodou, aby se neslepily. Osušte je a rozdělte do misek.
  4. Polévku přeceďte přes síto. Koření vyhoďte. Kuřecí maso naklepejte a nechte stranou. Vraťte polévku do hrnce a přiveďte ji k varu. Podle chuti dochuťte dalším množstvím rybí omáčky, je-li třeba.
  5. Horkou polévku rozdělte do misek s nudlemi a kuřecím masem a doplňte jarní cibulkou, mrkví, fazolovými klíčky a bylinkami, případně chilli, křupavou šalotkou a listem kafrové limetky. Kuřecí Pho podávejte s vymačkanou limetkou a podle chuti přidejte rybí omáčku a chilli.
Polévka Pho se podává s nudlemi, kořením a zeleninou.

Vietnamská pikantní polévka Pho – kuřecí

Voňavá vietnamská pikantní polévka Pho (kuřecí varianta) na večeři v týdnu? Je to možné. Stačí kuřecí vývar z prsou nebo stehen, nudle a několik ingrediencí, a máte skvělou vietnamskou pikantní polévku.

Ingredience na vietnamskou pikantní polévku

  • 2 cm řez zázvoru
  • 2 středně velké zelené cibule
  • 1 velmi malý (15 g) svazek koriandru
  • 1 a 1/2 lžičky semen koriandru
  • 1 celý hřebíček
  • 3 a 1/2 až 4 šálky (840 ml až 1 l) kuřecího vývaru
  • 2 šálky (480 ml) vody
  • 180 až 225 g vykostěných kuřecích prsou nebo stehen bez kůže
  • asi 1/2 lžičky jemné mořské soli
  • 150 g sušených úzkých plochých rýžových nudlí (Pho nudle)
  • 2 až 3 lžičky rybí omáčky
  • asi 1/2 lžičky bio cukru nebo 1 lžička javorového sirupu (nepovinné)
  • pepř (nepovinné)
  • nepovinné doplňky: fazolové klíčky, snítky máty, thajská bazalka, lístky koriandru, klínky limetky, chilli papričky nakrájené na tenké plátky

Postup na vietnamskou pikantní polévku

  1. Zázvor oloupejte a nakrájejte na 4 nebo 5 plátků. Plochou stranou nože nebo paličkou na maso je naklepejte a dejte stranou. Zelené části zelené cibule nakrájejte na tenké plátky, abyste získali 2 až 3 lžíce, dejte je stranou na ozdobu. Zbylé části nakrájejte na malíčky, otlučte a přidejte k zázvoru.
  2. Listové vrcholky koriandru nasekejte nahrubo, abyste získali 2 lžíce, dejte je stranou na ozdobu. Zbývající větvičky koriandru dejte stranou.
  3. V hrnci o objemu 3 až 4 litry opékejte semínka koriandru a hřebíček na středním ohni, dokud nezapáchají, 1 až 2 minuty. Přidejte zázvor a části zelené cibule. Míchejte asi 30 sekund, dokud se nezačne cítit.
  4. Hrnec odstavte z ohně, počkejte asi 15 sekund, aby krátce vychladl, a pak přilijte vývar.
  5. Vraťte hrnec na hořák a přidejte vodu, snítky koriandru, kuřecí maso a sůl. Na prudkém ohni přiveďte k varu a poté teplotu snižte na mírné vaření.
  6. Po 5 až 10 minutách vaření by mělo být kuře pevné a propečené (když na něj zatlačíte, mělo by se mírně poddat).
  7. Vývar bez kuřete vařte dalších 15 až 20 minut (celkem 30 minut).
  8. Kuře přendejte do mísy, propláchněte studenou vodou, aby se vaření zastavilo, a poté nechte okapat. Nechte vychladnout a poté kuře nakrájejte nebo rozdrobte na kousky. Volně přikryjte, abyste zabránili vysušení.
  9. Rýžové nudle namočte do horké vody, dokud nejsou poddajné a neprůhledné. Slijte je, propláchněte a dejte stranou.
  10. Když je vývar hotový, přelijte ho přes jemné sítko umístěné nad dvoulitrovým hrncem; pro superčistý vývar vyložte sítko mušelínem. Pevné zbytky vyhoďte. Měli byste mít asi 4 šálky.
  11. V případě potřeby dochuťte rybí omáčkou a cukrem (nebo javorovým sirupem), abyste vytvořili výrazný pikantně sladký nádech.
  12. Přiveďte scezený vývar k varu na prudkém ohni. Nudle vložte do sítka na nudle nebo do síťky a ponořte je do horkého vývaru, aby se zahřály a změkly, 5 až 60 sekund. Nudle vyjměte z hrnce a rozdělte je do dvou misek.
  13. Snižte teplotu, aby vývar zůstal horký, zatímco na nudle naaranžujete kuřecí maso a ozdobíte je nasekanou zelenou cibulkou, koriandrem a posypete pepřem. Naposledy ochutnejte a upravte slanost vývaru. Vývar znovu přiveďte k varu a naberte do misek. Podle chuti si pochutnejte s případnými doplňky.
Vietnamská polévka se hodí ke každé příležitosti.

Pho polévka- vietnamská polévka Pho Ga – recept

Pho polévka dalším hitem, díky kterému se vietnamská kuchyně dostala na mapu celého světa. Jedná se o skromnou polévku Pho Ga – recept využívá cenově dostupné suroviny a mění je v aromatické a chutné jídlo.

Ingredience na Pho Ga

  • 2 středně velké bílé nebo žluté cibule pečené
  • 20 g čerstvého zázvoru pečeného
  • 2 lžíce semínek koriandru
  • 1 tyčinka skořice o délce přibližně 5 cm
  • 2 lusky badyánu
  • 1 celé kuře rozkrojené napůl
  • voda
  • 2 a ½ lžíce soli
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky glutamátu sodného nebo 2 lžíce vegetariánského koření volitelně
  • 1 balení sušených Pho nudlí malé tloušťky
  • fazolové klíčky (blanšírované)
  • thajská bazalka
  • citron nakrájený na plátky
  • ngo gai (koriandr) volitelně
  • na plátky nakrájené jalapeňos volitelně
  • hoisinová omáčka
  • Sriracha

Postup na Pho Ga

  1. Aromatické koření pečte na plechu v prostředním roštu trouby na 190 °C až 200 °C po dobu 15-30 minut nebo dokud nezhnědne, ale nezčerná.
  2. Koření zabalte do alobalu a pečte 5 minut na 190 °C (nebo opékejte na středně vyhřáté pánvi, dokud lehce nezhnědne a neovoní se).
  3. Do velkého hrnce na vývar přidejte aromatické koření a všechny ingredience na polévku a na prudkém ohni je přiveďte k varu. Jakmile začne vařit, snižte teplotu, aby se udržoval nízký stupeň varu, a kuře vařte 25-40 minut, dokud není celé uvařené.
  4. Můžete použít teploměr, abyste se ujistili, že vnitřní teplota ukazuje 74 °C (nebo že šťáva vytéká, když říznete do nejhlubší části kuřete).
  5. Po upečení kuře vyjměte a opláchněte ho po dobu jedné minuty pod studenou vodou, aby vychladlo. Tím zabráníte tmavnutí kuřete. Jakmile kuře vychladne, nakrájejte maso na kousky.
  6. Rýžové nudle uvařte podle návodu na obalu až těsně před podáváním. Vaření nudlí obvykle trvá asi 5 minut od převaření vody.
  7. Sestavování začněte porcováním nudlí do mísy a poté přidejte polévku, rozdrobené kuřecí maso a přílohy navrch.
Pho Ga je oblíbená po celém světě.

Vietnamská kuřecí polévka – recept Pho Bo

Zde se vedle této klasické Pho (vietnamské kuřecí polévky) podává hromada čerstvých bylinek, takže si je strávníci mohou přidat podle chuti. U toho receptu Pho Bo jsou rozhodující bazalka, koriandr a máta, ale hodí se i kerblík, libeček, petrželka, shiso, kopr, majoránka a další jemné bylinky.

Ingredience na vietnamskou kuřecí polévku

  • 225 g tenkých rýžových Pho nudlí
  • 8 šálků bohatého hovězího nebo kuřecího vývaru
  • 4 hvězdičky anýzu
  • 1 skořicová tyčinka
  • 28 cm kus oloupaného čerstvého zázvoru
  • 1 cibule rozčtvrcená na čtvrtiny (neobtěžujte se loupat)
  • 4 hřebíčky
  • 450 g vykostěné svíčkové, svíčkové nebo kulaté (lze nahradit kuřecím masem), nakrájené na 16 tenkých plátků
  • 2 lžíce rybí omáčky (nam pla nebo nuoc mam, k dostání na asijských trzích) nebo sójové omáčky
  • čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • sůl podle chuti
  • 2 limetky nakrájené na klínky
  • 8 mletých cibulí
  • několik thajských nebo jiných chilli papriček, zbavených stopek, zbavených semínek a mletých
  • hromádka směsi bylinek, omytých a usušených: nejdůležitější jsou bazalka, koriandr a máta, ale hodí se i kerblík, libeček, petrželka, shiso, kopr, majoránka a další jemné bylinky.

Postup na vietnamskou kuřecí polévku

  1. Rýžové nudle namočte do horké vody tak, aby byly zakryté.
  2. Mezitím v hrnci smíchejte vývar, badyán, skořici, zázvor, cibuli a hřebíček a přidejte teplotu. Když se směs začne vařit, zmírněte teplotu a přikryjte ji. Nechte nerušeně vařit 20 minut až 1 hodinu, podle toho, kolik času máte (čím déle se vaří, tím hlubší je chuť). Sceďte a vraťte zpět do hrnce; nastavte teplotu na střední.
  3. Přiveďte hrnec s vodou k varu. Sceďte nudle, přidejte je do hrnce a vařte 30 sekund; dobře je slijte. Ohřejte 4 velké misky tak, že je naplníte horkou vodou; vodu vylijte. Nudle rozdělte do misek.
  4. Změňte teplotu pod polévkou na střední a přidejte hovězí maso; jednou promíchejte a poté teplotu vypněte. (Maso se tradičně ponechává propečené; pokud ho chcete vařit více, klidně to udělejte, ale tyto plátky se propečou za méně než 2 minuty). Do polévky přidejte rybí nebo sójovou omáčku a hodně pepře. Ochutnejte a podle potřeby dosolte nebo přidejte další koření.
  5. Nudle doplňte vývarem a masem a poté přeneste na stůl. Podávejte vietnamskou kuřecí polévku, přičemž u stolu rozdávejte klínky limetky, šalotky, chilli papričky a bylinky, aby si je každý mohl přidat podle chuti.
Pro recept Pho Bo jsou klíčové bylinky.

Mezi další oblíbené polévky patří rajská polévka s rýží, hrachová polévka, klasická čočková polévka, celerová polévka, vietnamská pikantní polévka, kapustová polévka nebo zeleninová polévka s bramborem.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang