Těsto na 1 zapečenou palačinku:

  • 3 vejce od šťastné slepičky – rozdělené na bílky a žloutky
  • 25g kokosového mléka a nebo vysokoprocentní bio smetany
  • špetka soli a pepře
  • kokosový olej na vymazání formy

Slaná verze:

  • 8 kousků zeleného českého chřestu – cca 150g, nakrájený na 2cm kousky
  • 6 plátků slaniny od farmáře bez cukru – cca 100g, nakrájená na centimetrové kostičky
  • 10 cherry rajčat – nakrájené na čtvrtky
  • 20g ghí
  • sůl, pepř

Volitelně na ozdobení: 

  • čerstvá pažitka, nastrouhané pecorino

Sladká verze:

  • 100g jahod – mražených a nebo čerstvých
  • 100g lesní směsi – mražené a nebo čerstvé
  • 1 lžička medu/kokosového cukru + 1 lžička navíc do těsta – volitelně
  • 1/2 lžičky skořice
  • 20g ghí

Volitelně na ozdobení:

mandlové lupínky, čerstvá máta

Postup:

Předehřejte si troubu na 180° a připravte si pánev/formu, kterou vymažete kokosovým olejem. Orestujte si na pánvi na ghí chřest se slaninou, solí a pepřem, nebo ovoce s kokosovým cukrem a skořicí. Dejte zatím stranou do misky.

V případě slané varianty palačinek přimíchejte do misky také čerstvá cherry rajčata. Smíchejte si žloutky s kokosovým mlékem/smetanou a přidejte sůl, pepř a nebo kokosový cukr podle varianty, kterou jste si vybrali.

Žloutkovou směs přelijte do větší misky. Teď si vyšlehejte bílky (je možné přidat špetičku soli). Vyšlehané bílky opatrně zamíchejte do připravené žloutkové směsi.

Vylijte těsto do formy. Navrch přidejte sladkou/slanou hotovou směs. A dejte zapéct palačinky na 15 minut do předehřáté trouby. Jezte zapečené palačinky rovnou z formy.

Na závěr ještě inspirace na palačinky trochu jinak a zdravě, jedná se o recept na zdravé palačinky.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang