Muffiny, chutnají skvěle jen tak samotné, ale ještě o něco lepší jsou, když si je obložíte třeba prosciuttem, špenátem a bryndzou a když k tomu popíjíte domácí vývar místo čaje. Ale dobré jsou taky rozkrojené a namazané ghí a trochou medu a nebo taky ořechovým máslem.
Recept je z mixu mandlí, kokosu, lněných a chia semínek – po pár lžicích. Stejně tak v něm hraje důležitou roli olivový olej – taky po pár lžicích.
Porce: 10 kusů
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 20 minut
Ingredience:
- 1/2 hrnku syrové dýně hokkaido
- 1/2 hrnku mandlové mouky
- 4 lžíce lněné mouky – lněných semínek nadrcených na mouku
- 2 lžíce chia semínek
- 4 lžíce kokosové mouky – stačí strouhaný kokos namlet doma na mouku
- 1 lžička soli
- 1 lžička nadrceného chlebového koření – mix kmín, anýz, fenykl
- 1/2 lžičky skořice
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 šťastné vajíčko – rozdělené na žloutek a bílek
- 4 lžíce olivového oleje Borges – Fruity extra panenský
- 5 lžic kokosového mléka
- 5 lžic vody
- hrst dýňových semínek na posypání – volitelně
Slané dýňové muffiny – postup
Předehřejte si troubu na 180°C. Vyložte si formu na muffiny košíčky a nebo nastříhaným pečícím papírem. Hokkaido dýni oloupejte, nakrájejte na kousky a v mixéru rozsekejte/nastrouhejte.
Umelte si mouky (pokud nepoužíváte rovnou kupované) z mandlí, lněných semínek a kokosu. Mouky smíchejte v míse s chia semínky, solí, jedlou sodou, chlebovým kořením, skořicí a přimíchejte nasekanou dýni.
Ušlehejte ručním mixérem žloutek s olivovým olejem a přidejte do směsi spolu s vodou a kokosovým mlékem. Vyšlehejte bílek (přidávám vždy špetku soli) a lehce zamíchejte do vzniklého hutnějšího těsta.
Pomocí lžíce naplňte jednotlivé muffinové košíčky zhruba do 3/4 výšky (těsto vyjde cca na 10 kousků). Můžete posypat dýňovými semínky navrch. Pečte při 180°C zhruba 20 minut.
Servírujte jen tak místo pečiva, naslano i na sladko. Skladujte v uzavřené nádobě max. 3 dny a nebo v mrazáku. Raději nezaměňujte hokkaido dýni za máslovou, výsledná chuť bude odlišná.