Pokud máte alergii na laktózu, držíte program Whole30, stravujete se podle paleo zásad, jste vegan, kojíte, jste těhotná, nebo vám mléčné produkty prostě nechutnají, určitě řešíte nebo byste měli řešit dostatečný příjem vápníku.
Příjem vápníku u dospělého člověka by se měl pohybovat okolo 1 000 – 1 300 mg za den (*dle odborných zdrojů). Někteří lidé (možná většina) ještě mají stále za to, že hlavní zdroj vápníku najdeme v mléce a mléčných výrobcích.
Mnoho posledních studií ale již prokázalo, že vápník v kravském mléce má horší vstřebatelnost a tělo zahleňuje oproti zdrojům rostlinným. Proto si pojďme porovnat zdroje vápníku a ukázat, jaké potraviny nás o vápník okrádají tím, že narušují acidobazickou rovnováhu našeho těla (rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím).
Zdroje vápníku a jejich hodnota na 100g/ml (*průměr z více zdrojů)
Mléko polotučné | 115 mg |
Mléko kozí | 190 mg |
Podmáslí | 120 mg |
Sýr Eidam 30% t. v s. | 750 mg |
Jogurt bílý | 185 mg |
Parmezán | 1200 mg |
Mák | 1350 mg |
Chia semínka | 1200 mg *pozor ale na doporučené denní dávkování, které je max. 2 polévkové lžíce |
Brambory | 8 mg |
Čočka | 117 mg |
Mandle | 250 mg |
Fíky čerstvé | 700 mg |
Špenát | 85 mg |
Kapusta | 95 mg |
Sardinky bez oleje | 437 mg |
Filé | 714 mg |
Mořské řasy průměr | 1400 mg |
Potraviny, na které bychom si měli dávat pozor, protože narušují acidobazickou rovnováhu organismu a okrádají nás mimojiné o vápník, jsou následující:
- moučné výrobky (i celozrnné), přílohové potraviny (kuskus, brambory, bulgur, atp.), maso a masné výrobky (ano, bohužel), mléčné výrobky, sladkosti (klasický rafinovaný bílý cukr, třtinový), nápoje (sladké limonády, káva, alkohol), léky
Na vstřebávání vápníku má významný vliv i dostatek hořčíku a vitamínu D, proto bychom si jejich příjem měli také hlídat. Teď ale zpátky k samotnému vápníku. Všimli jste si toho máku? Ano, ta čísla jsou správná.
Mák je nutričně bohatou bombou, obsahuje vitamíny, minerální látky a má prý zázračné účinky na kvalitu naší pleti, nehtů i vlasů. A řadí se bezesporu k nejbohatším zdrojům vápníku. Jeho obsah je až 12x vyšší než u mléka.
Mák je navíc skvělou zásadotvornou potravinou a to například ve formě makového mléka, na které najdete recept na Receptik.cz.