Téma vápníku

MagazínZdraví

Pokud máte alergii na laktózu, držíte program Whole30, stravujete se podle paleo zásad, jste vegan, kojíte, jste těhotná, nebo vám mléčné produkty prostě nechutnají, určitě řešíte nebo byste měli řešit dostatečný příjem vápníku.

Příjem vápníku u dospělého člověka by se měl pohybovat okolo 1 000 – 1 300 mg za den (*dle odborných zdrojů). Někteří lidé (možná většina) ještě mají stále za to, že hlavní zdroj vápníku najdeme v mléce a mléčných výrobcích.

Mnoho posledních studií ale již prokázalo, že vápník v kravském mléce má horší vstřebatelnost a tělo zahleňuje oproti zdrojům rostlinným. Proto si pojďme porovnat zdroje vápníku a ukázat, jaké potraviny nás o vápník okrádají tím, že narušují acidobazickou rovnováhu našeho těla (rovnováhu mezi kyselým a zásaditým prostředím). 

Zdroje vápníku a jejich hodnota na 100g/ml (*průměr z více zdrojů)

Mléko polotučné 115 mg
Mléko kozí190 mg
Podmáslí120 mg
Sýr Eidam 30% t. v s.750 mg
Jogurt bílý185 mg
Parmezán1200 mg
Mák1350 mg
Chia semínka1200 mg *pozor ale na doporučené denní dávkování, které je max. 2 polévkové lžíce
Brambory8 mg
Čočka117 mg
Mandle250 mg
Fíky čerstvé700 mg
Špenát85 mg
Kapusta95 mg
Sardinky bez oleje437 mg
Filé714 mg
Mořské řasy průměr1400 mg

Potraviny, na které bychom si měli dávat pozor, protože narušují acidobazickou rovnováhu organismu a okrádají nás mimojiné o vápník, jsou následující:

  • moučné výrobky (i celozrnné), přílohové potraviny (kuskus, brambory, bulgur, atp.), maso a masné výrobky (ano, bohužel), mléčné výrobky, sladkosti (klasický rafinovaný bílý cukr, třtinový), nápoje (sladké limonády, káva, alkohol), léky
img_4594-7739478

Na vstřebávání vápníku má významný vliv i dostatek hořčíku a vitamínu D, proto bychom si jejich příjem měli také hlídat. Teď ale zpátky k samotnému vápníku. Všimli jste si toho máku? Ano, ta čísla jsou správná.

Mák je nutričně bohatou bombou, obsahuje vitamíny, minerální látky a má prý zázračné účinky na kvalitu naší pleti, nehtů i vlasů. A řadí se bezesporu k nejbohatším zdrojům vápníku. Jeho obsah je až 12x vyšší než u mléka.

Mák je navíc skvělou zásadotvornou potravinou a to například ve formě makového mléka, na které najdete recept na Receptik.cz.

Kategorie:

Magazín | Zdraví

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang