Porce: 20 kuliček
Prep time: 15 minut
Doba chlazení: nejméně 1 hodina
Ingredience:
- 2 hrnky čerstvých datlí, nebo sušených, které ale předem nechte namočit alespoň na hodinku do vody
- 2 lžíce mandlového másla
- 1 hrnek mandlí – volitelně: předem namočte do vody alespoň na 8-12 hodin, vodu slijte (takto se neutralizují nežádoucí reakce vrstvy enzymů, které jsou na povrchu všech semen, ořechů, zrn či fazolí)
- 2 lžíce raw kakaového prášku
- 2 lžíce chia semínek
- Kokosový olej – cca 2 lžíce
Na obalení:
- kokos
- baobab – díky němu dostanete do těla nejen další prospěšné minerály a vitamíny, ale také budou kouličky lehce šumět
- skořice
- raw kakaový prášek
- drcené kakaové boby
- pomerančová kůra – do těsta přidáte trošku pomletého rozmarýnu, pomerančové šťávy s kůrou a obalíte v kůře
- ořechy – hodně se obaluje v pistáciích, kvůli jejich nazelenalé barvě
a jiné…
Postup:
Předem necháme namočit do vody a nabobtnat chia semínka (v poměru 1:5), trvá to zhruba 10 min. Do mixéru vložíme předem namáčené mandle a rozmixujeme nahrubo.
Přidáme datle, mandlové máslo, chia semínka, kokosový olej, kakaový prášek a mixujeme, dokud nezískáme mazlavou hmotu. Přendáme do misky a dáme zhruba na 30 minut utuhnout do lednice.
Následně tvoříme kouličky a libovolně obalujeme. Pokud máte více času, doporučuju si naválet kouličky a opět dát utuhnout do lednice alespoň na půl hodiny a až poté je obalovat. Budou úhlednější a obalování půjde snadněji.
Uchováváme je v lednici max 4 dny. Pokud by vám náhodou po této době ještě zbyly, dejte je do mrazáku. A až přijde chuť, můžete je kdykoliv rovnou servírovat.