Klasický okurkový salát zvládne asi každý. Tenhle salát je plný bylinek, opečené cibulky a je super krémový. A vychlazený z lednice sedne ke každé grilovačce.
Ingredience:
- 1 velká salátová okurka / 3 menší nakládačky
- 1 menší cibule
- ghí/sádlo – na osmažení cibulky
- 1-2 stroužky česneku
- 2 lžíce domácí majonézy – lze nahradit např. řeckým jogurtem (volitelně)
- 1 lžíce jablečného octa
- sůl, pepř
- tymián – 3 snítky
- kopr – 1 snítka
- máta – pár lístků
TIP: Podobně snadný a přitom výborný je recept na šopský salát, který má původ v Bulharsku.
Postup:
Okurku si nakrájejte na tenká půlkolečka a nebo použijte spiralizér jako já a dejte do mísy. Na sádle/ghí si osmažte cibulku a dejte stranou vystydnout.
Do okurky přimíchejte majonézu, jablečný ocet, vylisovaný česnek, sůl a pepř dle chuti a promíchejte. Nasekejte si najemno čerstvé bylinky a přimíchejte. Množství bylinek si upravte dle vlastní chuti. Dejte vychladit do lednice alespoň na jednu hodinku.
Za vyzkoušení stojí také tento recept na okurkovou omáčku.