Jednoduchý a zdánlivě obyčejný salát z dostupných českých surovin, typickými pro jaro a léto. Každá surovina v něm má svůj význam a navzájem se jejich chutě skvěle doplňují. Navíc, ke grilování to je ideální příloha.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 10 minuty
Ingredience:
- 1 hlávkový salát
- 6-10 ředkviček
- 4 lžíce slunečnicových semínek
- 1 lžíce čerstvého nastrouhaného křenu
- 2 lžíce domácí majonézy / případně plnotučného jogurtu nebo zakysané smetany
- 1-2 lžíce jablečného octa
- 1/2 lžíce olivového oleje
- špetka soli a pepře
Postup:
- Omyjte si listy hlávkového salát, lehce je osušte a natrhejte do mísy.
- Omyjte si ředkvičky a pomocí struhadla je nastrouhejte na tenká kolečka. Případně je pokrájejte nožem. A smíchejte se salátem.
- V hrnečku si připravte zálivku. Smíchejte domácí majonézu (případně jogurt) spolu s křenem, půl lžíce olivovým olejem a jablečným octem. Ocet přidávejte postupně, začněte jednou lžící a podle vaší chuti přidejte. To stejné platí i s křenem, klidně si přidejte. Na závěr dochuťte špetkou soli a pepře.
- Na středním plameni si na sucho v pánvi opražte slunečnicová semínka. Tento krok určitě nevynechte.
- Zálivku promíchejte do salátu. Ředkvičkový salát naservírujte do misek a každou porci posypte opraženými slunečnicovými semínky.
Mezi další chutné a přitom jednoduché saláty patří mrkvový salát.