Džem vonící po Vánocích. Ani nepoznáte, že je bez rafinovaného cukru a klasického želírování. Tím je vhodný i pro děti.
Ingredience na cca 1,5 litru marmelády:
- 1,5 kg nakrájené dýně
- 3 střední jablka – pokrájená šťáva z 5 pomerančů
- 10 ks hřebíčku
- 3 ks badyánu
- 3 ks celé skořice
- šťáva z 0,5 citronu
- 3 lžíce medu
- 100g kokosového cukru
- cca 2 lžíce citrusového pektinu (nebo dle vaší potřeby) – doporučený poměr 10g na 1 kilo ovoce – citrusový pektin je přírodní želírující složka – dá se sehnat na internetu
Postup:
Dýni, jablka, pomerančovou šťávu a koření vložte do hrnce, zalijte vodou a uvařte do změknutí. Nechte v hrnci vychladnout a marinovat do druhého dne. Druhý den vyndejte skořici, badyán a hřebíčky a důkladně rozmixujte.
Přiveďte opět pod bod varu a vmíchejte med a citrónovou šťávu. V misce si smíchejte část kokosového cukru s pektinem a přidávejte dle potřeby. Pořádně zamíchejte, aby se nevytvořily hrudky a ozkoušejte, zda marmeláda již želíruje.
Lžičkou naberte marmeládu na čistý talířek, nechte chvilku vystydnout a pak zkuste, jak hodně marmeláda po talířku „teče“ či „neteče“. Až se vám bude zdát, že želíruje tak akorát, přestaňte přidávat cukr s pektinem.
Ještě horké plňte marmeládou vyvařené sklenice a ihned zavíčkujte. Džem můžete také zavařit při 80° na 15 minut. S pektinem můžete marmelády takto uchovávat v suchu až 1 rok.
Marmeládu je možné mazat na oříškovo-semínkový chleba, na dýňovo-batátové placky a nebo přidám lžičku do paleo kaše. Kdo má rád zázvor, přidejte do ingrediencí navíc cca 80g čerstvého zázvoru nakrájeného na tenké plátky.