Hotový pokrm může být buď přílohou nebo hlavním chodem. Na léto ke grilování je ideální.
Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: cca 15 minut
Ingredience:
- 1 menší květák nebo 1/2 většího
- 1 hrnek nakrájených rajčat
- 1/2 velké salátové okurky
- 3 stonky jarní cibulky
- 1 hrnek najemno nasekané petrželky
- 1/4 hrnku nasekaných mátových lístků
- 1-2 stroužky česneku
- 3 lžíce čerstvé šťávy z bio citrónu
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 lžičky čerstvě namletého pepře
- 1/2 lžičky chilli vloček
- špetka himalájské soli
Postup:
Nalijte do hrnce vodu a přiveďte k varu. Mezitím si květák si očistěte kartáčkem na zeleninu. Pokrájejte na větší růžičky a vložte do mixéru. Pulzujte maximálně 5 vteřin nebo dokud nezískáte podobu rýže. Opravdu to zabere jen pár sekund.
Připravenou květákovou rýži vložte do vroucí vody a vařte 2-3 minutky. Poté hned sceďte a nechte vystydnout. Zatímco vám bude květáková rýže stydnout, nakrájejte si rajčata, okurku, jarní cibulku, petrželku, mátu. Vylisujte si česnek a vymačkejte šťávu z citrónu.
Květákovou rýži si přendejte do mísy. Zamíchejte do ní olivový olej, citrónovou šťávu, česnek, pepř a sůl. Přímíchejte připravená pokrájená rajčata, okurku a cibulku. Na závěr vmíchejte petrželku, mátu a chilli vločky.