Ingredience na cca 250 ml – vše pokojové teploty:
- 1 šťastné vajíčko
- 200 – 250 ml jemného olivového oleje, např. Fruity od značky Borges funguje skvěle
- 1/4 lžičky soli
- špetka pepře
- 2 lžičky hořčice bez cukru – např. dijonská
- 1 lžička citrónové šťávy
Postup: (Majonézu lze připravit v mixéru nebo ručním tyčovým mixérem s nástavcem metličky.)
- Vložte do mixéru/nádoby vejce, sůl, pepř, jablečný ocet, hořčici a vše promixujte.
- Poté si nastavte chod mixéru na lehký střední stupeň a pomalu postupně (nejlépe z nádoby se zobáčkem) přikapávejte za stálého mixování olivový olej dokud tam nenalijete celé množství. Celé to může trvat až 2 minuty. To stejné platí pro mixování ručním tyčovým mixérem.
- Jakmile dosáhnete konzistence majonézy, máte hotovo.
- Majonézu skladujeme v lednici maximálně jeden týden.