Pitný režim je během programu stejně tak důležitý jako dodržování počtu jídel. Sami to můžete poznat především v prvních dnech, kdy vás může pobolívat hlava – někdo může mít silnější či slabší migrény, někdo se může cítit malátný, unavený.
Vše se to děje kvůli tomu, že jste přestali konzumovat průmyslově zpracované potraviny – a tedy cukry a nastává u vás tzv. „cukrová chřipka“. Stejně tak individuální jako je její intenzita, je i délka jejího trvání – vše je úměrné tomu, jak jste byli zvyklí jíst před začátkem programu.
Ti z vás, co jste eliminovali cukry a sacharidy již dříve, bude pro vás začátek programu hračka a obejdete se bez jejích příznaků. A těm druhým z vás přidám níže pár tipů, jak ty prvotní migrény trochu ošálit.
TIP: Vyzkoušet můžete také i bezmasá jídla.
Co během Whole30 pít?
Všeobecně dané pravidlo kdykoliv a kdekoliv – nejlepší je čistá voda! A úplně nejlépe filtrovaná. Tu si případně můžete „dochutit“ např. pár plátky citronu, limety, okurky nebo bylinkami.
Můžete sáhnout také po bylinných a ovocných čajích, čistých vývarech, rostlinných mlécích (u kupovaných pozor na složení).
Je povolená kombucha i vodní kefír – avšak tvůrci programu upozorňují, abyste si obojí připravovali doma sami a měli tak kontrolu nad délkou fermentace a tedy i zbytkovým cukrem. Takže pokud si nepřipravujete domácí limonádu z vodního kefíru, raději se jí kdekoliv jinde vyhněte. Nicméně v létě je to skvělé osvěžení.
A pak je tu káva. Téma samo o sobě. Hned na začátek – ano, káva je povolená. Ale pojďme si říct, o které kávě tu mluvíme. Máme namysli tu zrnkovou, nejlépe co nejčerstvěji praženou, určitě ne rozpustnou.
I zde chtějte kvalitu a raději si vychutnejte jen jeden až dva šálky za den. Neměli bychom totiž podceňovat účinky kávy na hladinu hormonu kortizolu, který ovlivňuje kvalitu našeho spánku.
A i když si myslíte, že na vás káva nepůsobí ani v devět večer, věřte, že tomu úplně tak není. Během programu Whole30 je doporučováno pít kávu pouze v dopoledních hodinách a omezit její množství.
Někdo si dokonce dává za cíl k programu kávu zcela vynechat. Nemusíte se bát, nejtěžší bývají jen první dny, později si na kávu ani nevzpomenete, většinou jde totiž jenom o ten rituál, držet hrnek něčeho teplého.
Neprůstřelná káva – jak na to
Ingredience:
- 1 hrnek kávy – espresso lungo / překapávaná káva / french press
- Malá lžička kokosového oleje
- 1 malá lžička domácího ghí
- (případně můžete přidat i odměrku kvalitního hydrolyzovaného kolagenu, např. značka Great Lakes, Vital Proteins)
Postup:
Smíchejte v hlubší nádobě kávu s malou lžičkou kokosového oleje a lžičkou ghí (případně i kolagenem) a vše rozmixujte ručním tyčovým mixérem. Ihned podávejte.
Jak zvládnout tzv. cukrovou chřipku
1) Pijte. Pijte. Pijte. A do každé 500 ml sklenice přidejte jednu špetku kvalitní soli (himalájské, mořské).
2) Nebojte se solit si jídla. Solit se smí. Klidně i hodně, protože jste vyřadili sůl ze zprocesovaných potravin. Dostatek kvalitní soli pomáhá proti migrénám.
3) Zakomponujte během prvního týdne vývary. Jsou léčivé. Připravte si komplet jídlo a taky popíjejte během dne čistý teplý vývar dochucený šťávou z citronu, limety (přidat můžete i bylinky a chilli) místo čaje a třeba i kávy. Postačí vám k tomu jedno vaření velkého hrnce na týden. Vývar si pořádně přeceďte, nalijte do čistých sklenic a skladujte je max. 5 dní v lednici a nebo je rovnou uskladněte v mrazáku. Dejte vývarům šanci i z dlouhodobého hlediska.
4) Vydržte a odpočívejte. A zkuste si dopřát koupel v epsomské soli. Tu seženete v lékárnách, na internetu i ve zdravých výživách pokud mají oddělení s kosmetikou.
5) Zkuste zakomponovat mladý ječmen, spirulinu nebo chlorellu. Opět třeba místo ranní kávy, nalačno. (Pokud nejste zvyklí, tak postupujte postupně s dávkováním.) Určitě jimi ale nenahrazujte jídlo.