Každé pečivo bez ohledu na to, jakým způsobem je vyrobeno nebo upečeno, si své optimální vlastnosti zachovává po dobu deseti hodin. Poté začíná nenávratně stárnout. Tento proces je zcela přirozený a nelze ho zastavit, pouze zpomalit.
Vědět, jak udržet pečivo v co nejlepší kondici, je velmi důležité. Je dobré mít na paměti, jak nejlépe pečivo transportovat z obchodu až k vám domů. A také jak mu pak zajistit optimální podmínky i ve vaší kuchyni.
Abychom si na pečivu pochutnali co nejvíce, je potřeba se řídit nejen svou chutí, ale respektovat také rozdíly mezi jednotlivými druhy pečiva. Jako první bychom měli spotřebovat pečivo ze světlé pšeničné mouky.
Rohlíky, housky, kaiserky či ciabatty jsou nejchutnější prvních 6–8 hodin. Chleba, dalamánek a další pekárenské výrobky s vyšším množstvím žitné mouky vydrží čerstvé déle.