Tenhle recept na lehkou (nejen velikonoční) svačinu nebo večeři možná zvládnete ještě dřív než za pověstných 15 minut Jamieho Olivera. Vyžaduje však při přípravě naprostou koncentraci a dobrou synchronizaci.
Kaiserka speciál se špenátem a křepelčími vajíčky
Budete potřebovat:
Kaiserka speciál je světlé pšeničné pečivo s měkkou pružnou střídkou a typickou ražbou na povrchu. Posypané lněnými a sezamovými semínky.
- 4 kaiserky speciál
- 2–3 silnější plátky dobré slaniny
- 8 křepelčích vajíček
- kousek másla
- 250 g čerstvých špenátových lístků
- 2 oloupané stroužky česneku
- sůl a pepř
Připraveni? Tři, dva, jedna, start!
- Na plech vyložený papírem na pečení dejte do trouby pod gril plátky slaniny.
- Omyjte špenát a nechte ho okapat.
- Na středně rozpálené pánvi rozpusťte kousek másla a usmažte volská oka z křepelčích vajíček.
- Volská oka dejte stranou a na tu samou pánev vhoďte okapaný špenát. Osolte, opepřete, přidejte prolisovaný česnek a špenát nechte zavadnout. Odvařte případnou tekutinu a odstavte.
- Vytáhněte z trouby ugrilovanou slaninu a nakrájejte ji na proužky.
- Rozřízněte kaiserky, špenát ještě vymačkejte o okraj pánve a obložte jím kaiserky.
- Přidejte volské oko a proužky slaniny a podávejte.
Pokud jste zdatní „vyvaření“ kuchaři, stihli jste to tak za 10 minut. Pro ostatní, tady jsou problematická místa:
- Křepelčí vajíčka mají pevnou skořápku a pod ní tuhou blánu, rozbít je tak, aby žloutek zůstal vcelku, vyžaduje jistý cvik.
- Špenát se na pánev nevejde najednou a vypadává z pánve…
- Zatímco bojujete s vajíčky a špenátem, z trouby se začne valit dým ze spálené slaniny
Nepospíchejte, hlídejte slaninu a nedělejte si vrásky, když se žloutek rozteče. Pořád to stihnete za 20 minut a i volské oko s roztečeným žloutkem je moc chutné.
K velikonocům špenát perfektně ladí. Ozvláštnit recepty je snadné a efektivní. Špenátová polévka již nemusí být jedna z hlavních připravovaných receptur se špenátem.