Croissant s domácím máslem z lískových oříšků

PečivoSlané pečivoSlané receptySnackySnídaně
4201630_multicerealni_croissant_2706_200_mm-300x239-8578601

Je načase zkusit výrobu vlastního oříškového másla. Na přípravu budete potřebovat pořádný mixér a dávku trpělivosti, jinak už jenom dvě suroviny:

  • cca 250 g lískových oříšků
  • špetku soli

Lískové oříšky opražte nasucho na středně rozpálené pánvi. Nikam neodcházejte a pánví často potřásejte, aby se nepřipálily. Když se začnou uvolňovat slupky a oříšky budou omamně vonět, máte hotovo.

Hned je ale sesypte z pánve, aby se nespálily zbytkovým teplem. Můžete rovnou na čistou utěrku. V ní je pořádně promněte, až se uvolní i zbytky slupek. Oloupané a zchladnuté oříšky přesypte do nádoby mixéru, přidejte špetku soli, ozbrojte se gumovou stěrkou a obrňte trpělivostí a důvěrou v tenhle recept.

Začněte mixovat. Po chvilce máte krásně namleté oříšky, které se začnou chytat stěn nádoby a nože pojedou naprázdno. Zastavte mixér, stěrkou seškrábněte nalepené oříšky zpět k nožům a znova zapněte mixér.

Tohle zopakujte tak 15–20krát. Odolejte pokušení přilévat jakoukoliv tekutinu, buďte trpěliví. Po asi 10 minutách se něco změní. Oříšky uvolní tuk, masa se začne stávat krémovější a mixér už nebude nutné zastavovat tak často.

Mixujte dál, až získáte krásně jemné stoprocentní máslo z lískových oříšků. Dejte ho do malé čisté skleničky a používejte třeba na palačinky, do ranních kaší nebo jogurtů, nebo jenom tak na máslový croissant.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang