Je načase zkusit výrobu vlastního oříškového másla. Na přípravu budete potřebovat pořádný mixér a dávku trpělivosti, jinak už jenom dvě suroviny:
- cca 250 g lískových oříšků
- špetku soli
Lískové oříšky opražte nasucho na středně rozpálené pánvi. Nikam neodcházejte a pánví často potřásejte, aby se nepřipálily. Když se začnou uvolňovat slupky a oříšky budou omamně vonět, máte hotovo.
Hned je ale sesypte z pánve, aby se nespálily zbytkovým teplem. Můžete rovnou na čistou utěrku. V ní je pořádně promněte, až se uvolní i zbytky slupek. Oloupané a zchladnuté oříšky přesypte do nádoby mixéru, přidejte špetku soli, ozbrojte se gumovou stěrkou a obrňte trpělivostí a důvěrou v tenhle recept.
Začněte mixovat. Po chvilce máte krásně namleté oříšky, které se začnou chytat stěn nádoby a nože pojedou naprázdno. Zastavte mixér, stěrkou seškrábněte nalepené oříšky zpět k nožům a znova zapněte mixér.
Tohle zopakujte tak 15–20krát. Odolejte pokušení přilévat jakoukoliv tekutinu, buďte trpěliví. Po asi 10 minutách se něco změní. Oříšky uvolní tuk, masa se začne stávat krémovější a mixér už nebude nutné zastavovat tak často.
Mixujte dál, až získáte krásně jemné stoprocentní máslo z lískových oříšků. Dejte ho do malé čisté skleničky a používejte třeba na palačinky, do ranních kaší nebo jogurtů, nebo jenom tak na máslový croissant.