Slovenské sýry jsou dodnes oblíbené i v Česku, každý si vzpomene na korbáčiky, parenice, oštěpek nebo brynzu. V tomto receptu dodá lehce zauzený oštěpek („oštiepok“ – tradiční slovenský valašský výrobek z ovčího sýra) náplni příjemnou kouřovou chuť.
Navíc je tato bageta vegetariánská, takže pokud čekáte návštěvu, co nejí maso, tímto receptem byste se jí měli zavděčit.
Budeme potřebovat:
Staročeská bageta: Zlatavě hnědá řemeslná bageta z neobyčejného vícezrnného těsta. Kromě klasických semínek (len, slunečnice, sezam) totiž obsahuje i jedinečnou směs sušeného podmáslí a syrovátky, bramborové kaše a ovesné mouky, která bagetě dodává úžasnou vláčnost a jemně mléčnou chuť.
Její silnější kůrka je výrazně rozpraskaná, poprášená žitnou moukou. Bageta je skvělým partnerem chuťově výrazných surovin, se kterými vykouzlí opravdu báječné rustikálně laděné plněné sendviče.
Ingredience
- 2 staročeské bagety
- 250 g uzeného oštěpku
- 150 g másla
- 2–3 křupavé kyselé okurky
- 1 lžíci dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku
- větší špetku čerstvě mletého pepře
Postup
- Ostěpek najemno nastrouháme. Ve větší míse dobře utřeme změklé máslo, přidáme hořčici, pepř, prolisovaný česnek a ještě chvíli třeme. Vsypeme sýr, nadrobno nasekané kyselé okurky a promícháme.
- Směs nesolíme, sýr je dostatečně slaný. Bagetkám uřežeme konce (nakonec je potřeme zbytkem náplně a sníme jako bonus pro kuchaře), opatrně je vydlabeme a naplníme směsí.
- Zabalíme do potravinové fólie a necháme v chladu uležet alespoň půl dne. Ostrým nožem poté nakrájíme na kolečka a můžeme podávat třeba se slovenskou, kdo snese i lehce pálivou, paprikou.
- Tuhle náplň můžete s úspěchem použít i jako pomazánku třeba k večeři. Krátké uležení jí prospěje, není však nutné. A jako vzpomínku na někdejší federaci si k ní otevřete jedno plzeňské, pivo s ní skvěle ladí.
- Když budete na dovolené na Slovensku, poohlédněte se po tvrdém zrajícím sýru Vršatec, je vynikající.