Smažený falafel není pro ty, co ještě nevzdali novoroční předsevzetí zhubnout, nejvhodnější. Ale když už je namíchaná směs, zkusit lze i nízkotučnou variantu pečenou v troubě. Výsledek je více než uspokojivý. Kůrka je pevnější, sice ne tak lahodně nezdravě křupavá, ale ukrývá jemný a chutný vnitřek.
Na odlehčenou bagetu s pečeným falafelem budete potřebovat:
- 1 rustikální bagetu s pohankou
- 3–4 placičky pečeného falafelu
- 2 lžíce pomazánky z červené řepy
- mladou řeřichu
- 1–2 lžíce nízkotučného jogurtu na pokapání
Ze směsi na falafel utvořte placičky, zlehka potřete olejem a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 25–30 minut, jednou obraťte. Rustikální bagetu s pohankou rozřízněte a obě strany zlehka potřete pomazánkou z pečené červené řepy.
Na jednu stranu naklaďte falafelové placičky a pokapejte je jogurtem, druhou část posypte mladou řeřichou. Pohanka se řadí mezi takzvané pseudocereálie, které se vyznačují vysokou nutriční hodnotou.
Do Evropy se dostala už ve středověku z východní Asie. Kromě vlákniny je významným zdrojem flavonoidu rutinu přispívajícího výrazně ke snižování hladiny cholesterolu a k prevenci aterosklerózy. Rutin udržuje pružné cévy, brání tvorbě krevních sraženin a stimuluje účinek vitaminu C.