Češi jsou svou vášní pro houbaření známí snad po celém světě. Proto nikoho nepřekvapí, že i pokrmy z hub jsou u nás oblíbené. A to nejen ke konci léta, kdy s košíčky do lesa vyráží každá druhá rodina a cestou přemýšlí, zda si z lesních úlovků udělají houbovku, smaženici nebo zbydou i nějaké kousky na zavaření nakyselo. A proč si vlastně nedopřát smaženici i v listopadu?
Rustikální bulka se smaženicí z lesních hub
Ingredience na jeden sendvič:
Rustikální bulka je nevšední vícezrnné pečivo se sojovými boby a vyšším obsahem žitné mouky
- 1 rustikální bulka
- máslo
- 1 cibule
- 100 g směsi lesních hub (mohou být i zamražené)
- 1 vejce
- listový salát
- rajče na plátky
- sůl
- mletý černý pepř
- drcený kmín
Postup:
Na rozpuštěném másle zesklovatíme jemně nakrájenou cibulku, přidáme nakrájené (rozmražené) houby a společně restujeme. Takto připravené houby ochutíme solí, mletým černým pepřem a drceným kmínem. Na směs vyklepneme vejce a lehce promícháváme. Jakmile vejce ztuhnou, je houbová smaženice hotová.
Do rozkrojené rustikální bulky vložíme listový salát, na který klademe připravenou houbovou smaženici a plátky rajčat. Hotový sendvič přiklopíme vrchním dílem pečiva. Do připravené houbové směsi můžeme přidat i jemně nakrájenou jarní cibulku nebo nasekaný čerstvý tymián.
Sendvič tak bude mít pokaždé trošku jinou chuť i vůni. Pokud nemáme k dispozici dostatek lesních hub, můžeme smaženici doplnit také tmavými krémovými žampiony, které se vyznačují výraznější chutí než běžné světlé žampiony.