I těm nejlepším plánovačům se občas stane, že zbydou croissanty od snídaně – a upřímně, druhý den to už není ono. Rozhodně je ale nevyhazujte. Poměrně jednoduše se dají přeměnit na chutný teplý dezert třeba k víkendové odpolední svačině.
Když se vrátíte z procházky, do půl hodinky je dobrota na stole. Hroznové víno dodává téhle luxusní žemlovce šťavnatost, tak jím nešetřete. A ze smetany, kterou nepoužijete do receptu, si můžete ušlehat kopeček šlehačky na ozdobu.
Na croissanty zapečené s hroznovým vínem budete potřebovat:
Máslový croissant – klasický francouzský croissant s výraznou máslovou chutí a vůní.
- 4 máslové croissanty
- máslo na vymazání zapékací misky
- 2 lžíce strouhanky
- 3 žloutky
- 1,5 dcl smetany ke šlehání
- 1–2 lžíce třtinového cukru
- hrozen tmavého vína, nejlépe bez pecek
- moučkový cukr k podávání
Menší zapékací misku, nebo čtyři jednoporcové misky vymažte máslem a vysypte strouhankou. Prošlehejte žloutky s cukrem a přidejte smetanu ke šlehání. Croissanty nakrájejte na kolečka cca 1 cm silné, z obou stran namočte do směsi a vyskládejte do misky.
Když vám nějaká omáčka zůstane, vlijte ji na závěr do misky také. Povrch hustě poklaďte bobulkami vína a zapékejte při 180 stupních cca 20 minut. Podávejte zlehka posypané moučkovým cukrem.