Je zajímavé, jak se máslový croissant, který je vnímaný spíš jako sladké pečivo, krásně doplňuje s některými slanými surovinami. Typický příklad jsou plísňové sýry. Croissantu sluší spojení se sýry s plísní na povrchu i se sýry s plísní v těstě.
Máslový croissant se sýrem brie:
- 2 máslové multicereální croissanty
- listy salátu
- 150 g sýru brie
- 1 pevnější hruška
- hrst vlašských ořechů
Croissant rozpulte, poklaďte lístky salátu, vyzrálejším sýrem brie, na plátky pokrájenou hruškou a vlašskými ořechy.
Máslový croissant se sýrem roquefortem:
- 2 máslové multicereální croissanty
- 150 g roquefortu
- 2 čerstvé fíky
- 1 lžička medu
Croissant rozpulte, poklaďte plátky roquefortu a dejte na chvíli zapéct pod gril, až se sýr trochu rozteče. Ozdobte plátky fíků a pokapejte lžičkou medu.