Kdo by neměl rád čerstvé pečivo! Jenže vzdálenost do obchodu a ochota trávit čas nakupováním nám občas dělají čáru přes rozpočet. Pěknou neplechu v hospodaření s pečivem napáchají obvykle také členové rodiny.
Čím větší počet strávníků doma bydlí, tím je větší pravděpodobnost vzniku překvapení. Místo na chleba a pečivo buď nečekaně zeje prázdnotou, nebo se tam povalují stále gumovější rohlíky, na které už nikdo nemá chuť.
Můžete si také přečíst, jak uchovávat kvásek, který je zapotřebí pro chutné domácí pečivo.
Pojďme si tedy dnes říct něco o správném skladování pečiva, abychom měli častěji co namazat k snídani nebo večeři, a přitom to ještě bylo k jídlu.
Pravidlo č. 1: Nejdřív kaiserky a bagety, pak chleba
Po příchodu z obchodu spotřebujte jako první světlé pšeničné pečivo a chléb. Chleba s vyšším množstvím žitné mouky vydrží čerstvý déle. Rohlíky, housky, kaiserky či ciabatty jsou nejchutnější prvních 6–8 hodin.
Potravináři jim přisuzují jepičí život. Je to potravina s doporučenou dobou spotřeby jeden den. Pak začne pomalinku měnit nejen konzistenci, ale i chuť. V pondělí ráno tedy od pátečního rohlíku nemůžeme čekat zázraky. Chleba stárne pomaleji.
Pravidlo č. 2: Schovat, ale neudusit
Chleba, dalamánky a jiné pečivo s vyšším podílem žita jsou sice chutnější déle, ale pokud se volně povalují v kuchyni, tak si na nich brzo vylomíme zub naprosto stejně jako na houskách z bílé mouky.
Nezakryté pečivo na vzduchu rychle vysychá a obsažený škrob mění strukturu. Jednoduše řečeno, tvrdne. Vzduch tedy držme pečivu od těla. Nelze to ovšem brát doslova. Pokud pečivo necháme v mikrotenovém sáčku nebo zabalíme do igelitu či jiné plastové nádoby, zase mu zaděláme na gumovatění, navíc pokud se tam dostane vlhkost, pozveme plísně.
Ideální ke skladování je tmavá chladnější spíž a v ní chleba zabalený do plátýnka. Pokud spíž nemáme, je fajn vzít na vědomí existenci chlebníků. Nejlepší jsou dřevěné.
Ani nad moderními chromovými nebo plastovými ale nemusíme lámat hůl. Jen si ohlídejme, že mají větrací otvory, aby se nám uvnitř nedržela vlhkost. V módě také konečně začínají být plátěné sáčky.
Pečivu a chlebu je v nich stejně dobře, jako by byly zabalené v utěrce. Podobně se uchovával chleba v dobách, když si ho lidé ještě doma sami pekli anebo neměli možnost nakupovat tak často jako my.
Ještě než donesené pečivo doma uložíme, přesvědčme se, že není teplé. Pokud jsme ho koupili právě vytažené z pece, mělo by vychladnout. Co nejdříve po příchodu domů ho tedy vyndejme z tašky a sáčků a dopřejme mu, aby se u nás doma aklimatizovalo.
Pravidlo č. 3: Čistota půl zdraví a čerstvosti
Ať už míváte pečivo ve skříňce nebo chlebníku, je potřeba pravidelně vymetat drobečky a místo čistit. Dobrá je k tomu octová voda. Pokud jste zavedli plátěné pytlíky, chce to mít jich víc, abyste je mohli často prát a střídat. V čistém hnízdečku se čerstvé pečivo nenakazí plísní ani vlhkostí od předchozích nájemníků.