Šťavnatá a lehce kouřová chuť pečených paprik jsou esencí léta. Nejlépe chutnají dužnaté červené kousky, pěkně odleželé v oleji, jenom tak na dobrém pečivu. Dá se z nich ale udělat i skvělá polévka a třeba s kouskem balkánského sýru salát. Co budete na bagetu s pečenými paprikami potřebovat?
Multicereální rustikální bageta: Vícezrnná bageta obohacená ovesnými vločkami, kukuřičnou moukou, slunečnicovými, lněnými a sezamovými semínky. S žitným kvasem. Z kamenné pece.
- 2 střední multicereální rustikální bagety
- 5 dužnatých červených nebo oranžových paprik
- 1–2 stroužky česneku
- cca 100 ml panenského olivového oleje
- sůl, pepř
- čerstvý sýr podle chuti – můžete použít třeba ovčí nebo kozí
- pár lístků rukoly
- sekanou petrželku
Papriky omyjte, osušte a nasucho grilujte, dokud zčásti nezčernají. Můžete použít i venkovní gril, kouřová chuť bude pak ještě výraznější, já je ale často dělám v pekáčku v troubě – při 200 stupních to trvá tak 15–20 minut.
Nechte je krátce zapařit – můžete použít mikrotenový sáček nebo je stačí přikrýt vhodnou pokličkou, pokud jste je pekli na pekáčku. Když už je udržíte v ruce, sloupněte slupku a pečlivě odstraňte semínka.
Dužinu nakrájejte na dlouhé proužky, dejte do mísy s rozmačkaným stroužkem česneku, osolte, opepřete a zalijte olivovým olejem. Nechte alespoň dvě hodiny odležet.
Rozpulte multicereální rustikální bagetu a potřete ji čerstvým sýrem. Obložte lístky rukoly, pečenou paprikou a posypte sekanou petrželovou natí.