Špízy jsou zábavné, mají nekonečné množství variací a vždy je mezi maso možné propašovat dětem i nějakou zeleninu, nad kterou jinak ohrnují nos.
Živáňská megajehla
Se živáňskou je to jako se svíčkovou – kolik kuchařů, tolik receptů. Je to slovenská specialita. Dělá se v alobalových balíčcích v řeřavých uhlících po pořádném ohni, je ale možné dělat ji i jako grilovanou variantu.
Budete potřebovat:
- cca ¾ kg vepřové krkovice
- 2 měkké paprikové klobásy
- cca 150 g špeku (ideálně z mangalice)
- 2 velké červené papriky
- 2 velké žluté papriky
- 2–3 velké bílé cibule
- sůl, pepř a drcený kmín
- chlebovou (venkovskou) bagetu k podávání
Maso omyjte, osušte a nakrájejte na kostky cca 3 x 3 cm. Osolte, opepřete a posypte drceným kmínem. Klobásu nakrájejte na centimetrová kolečka, špek a papriku na kostky o velikosti masa, cibuli rozčtvrťte a poté čtvrtky ještě příčně přepulte.
Střídavě napíchejte na grilovací jehlu. Pozvolna grilujte za občasného otáčení asi 25 minut. Podávejte s chlebovou (venkovskou) bagetou.