Občas je také snadné být vegetariánem. Když bylinky bují na balkóně, stačí dokoupit to, co zrovna zelinář přivezl z pole. Nebo třeba máte to štěstí, že vám hrášek roste na zahrádce. Skvělý zelený chřest s ním ladí chutí i barvou a nasládlá ricotta dodá vláčnost a bílkoviny.
Drobné kuličky zeleného hrášku mají jemnou sladkou chuť a zářivou barvu. Jako všechny luštěniny je hrách bohatý na proteiny, má vysoký obsah zinku, vitaminů skupiny B a vlákniny.
Budete potřebovat:
- 1 farmářský chléb
Farmářský chléb je tmavý pšenično–žitný chléb obohacený o cereálie a semínka (len, slunečnice, sójové a ovesné vločky). S žitným kvasem.
- 2 hrsti čerstvě vyloupaného svěžího hrášku
- hrst zeleného chřestu
- 20 g másla
- 1 lžíci citronové šťávy
- 1 lžičku cukru
- snítku máty
- 200 g ricotty
- sůl a pepř
Vyloupejte hrášek, chřest nakrájejte na půlcentimetrová kolečka – špičky nechte vcelku, cca 3 cm dlouhé kousky. Přiveďte k varu vodu, osolte, přidejte citronovou šťávu a cukr.
Špičky chřestu vsypte do sítka a dejte nad páru nad hrnec, napařujte 2–3 minuty. Pak vhoďte kolečka chřestu a hrášek do vody a povařte další minutku. Špičky chřestu ochlaďte v ledové vodě, hrášek se zbytkem chřestu sceďte, vraťte do hrnce, přidejte máslo a najemno nasekanou mátu.
Nahrubo roztlačte mačkadlem na brambory. Krajíce farmářského chleba nasucho otoastujte. Potřete ricottou, osolte a opepřete. Navršte hráškovou směs a dozdobte špičkami chřestu.