Lískové oříšky vs. vlašské ořechy

DietníMagazínPro začátečníkyZdraví

Archeologické nálezy dokazují, že vlašské ořechy lidé jedli už před více než osmi tisíci lety. U nás je ořech tradičním symbolem Vánoc a je považovaný za lahůdku. Lidé, kteří se snaží ořechům vyhýbat kvůli velkému obsahu tuku, dělají chybu.

Tuky v nich obsažené jsou nenasycené, tedy ty „dobré“, a napomáhají snižovat rizika cévních chorob. Odpradávna jsou díky svému tvaru považovány za ideální výživu pro mozek.

Svým obsahem omega-3 nenasycených mastných kyselin opravdu výborně vyživují nervovou soustavu, zlepšují soustředění a paměť.

Jsou bohaté na antioxidanty, redukují záněty, normalizují krevní tlak. Rovněž posilují kvalitu kůže, nehtů a vlasů. Hrst ořechů před spaním pomůže při potížích s nespavostí.

Účinky lískových oříšků jsou podobné. Když jste ve velkém pracovním nebo rodinném vypětí, pomůžou vám zbavit se stresu.

Jsou bohatým zdrojem vitamínu E, obsahují hodně draslíku, hořčíku, vápníku a zinku. Patří ale k nejhůře stravitelným ořechům, proto se doporučuje je vždy dobře rozkousat.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang