Většinou se nesnažím moc experimentovat a připravovat klasická česká jídla po vegansku, protože si myslím, že to nedopadá nikdy dobře, nicméně takové bramboráčky jsou pravým opakem. Bramboráčky jsem doplnila úžasnou bylinkovou omáčkou ze sójového jogurtu, sójové majonézy a tofu a chutná skoro jako tvaroh či zakysaná smetana.
Na 3 porce budete potřebovat:
Bramboráčky:
- 600 g brambor
- 10 g chia semínek
- 3 stroužky česneku
- hrst kmínu
- hrst majoránky
- 1 polévková lžíce lahůdkového droždí
- svazek pažitky
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup:
1, Brambory nastrouhejte – půl na půl najemno i nahrubo.
2, Chia semínka namočte v troše vlažné vody – aby vytvořily gel.
3, K bramborám přidejte sůl, pepř, majoránku, prolisovaný česnek, kmín, lahůdkové droždí, chia gel a nasekané bylinky, dobře promíchejte a nechte odležet.
4, Poté slijte vodu přebytečnou vodu, vytvořte placičky a na olivovém oleji na pánvi smažte z obou stran dozlatova.
Bylinková omáčka:
- 100 g tofu
- 100 g sójové majonézy
- 125 g sójového jogurtu
- nasekaná pažitka a petrželka
- sůl
- 1 kávová lžička lahůdkového droždí
Postup:
- Tofu nakrájejte na kostičky
- Smíchejte s majonézou a jogurtem.
- Rozmixujte do hladka.
- Poté přidejte bylinky
- Omáčku dochuťte.
A ještě tip na závěr. Seznamte se s oblíbenou rostlinnou alternativou masa, kterou je seitan a je možné ze seitanu připravit spoustu chuťově výborných receptů.