Zdravé veganské brownies ze sladkých brambor

Dezerty

Brownies! Za normálních okolností je to skvělá, delikátní záležitost plná čokolády, vajec, másla a mouky. No jo, ale co když zaznamenáte, že se Vaše bříško, které bylo kdysi krásně ploché nabývá kulatějších a kulatějších rozměrů. Možná si jen povzdechnete a možná se s ním pustíte do boje, stejně tak jako já.

A tak jsem začala hledat zdravější recepty, kde nebude plno cukru ani mouky. No a tak jsem našla recept na toto zdravé brownies ze sladkých brambor a tím, že jsou všechny suroviny pouze rostlinné, tak se jedná o jídlo podle veganské stravy.

Zprvu jsem byla docela rozpačitá, protože jsem nevěřila tomu, že bude brownie vegan fajn, nicméně výsledek mě velmi mile překvapil a věřím, že stejně tak překvapí i Vás.

Na cca 12 kousků brownies budete potřebovat:

  • 600 g sladkých brambor (batátů)
  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g rýžové mouky
  • 14 kousků sušeného ovoce – já použila datle, fíky a meruňky
  • 4 velké polévkové lžíce holandského kakaa
  • 4 polévkové lžíce javorového sirupu
  • 150 ml rýžovo-kokosového mléka či jiného rostlinného mléka
  • špetka soli

Postup:

  1. Sladké brambory nakrájejte na menší kousky a dejte vařit do změknutí.
  2. Předehřejte troubu na 180 stupňů.
  3. Uvařené kousky sladkých brambor rozmixujte a pyré přendejte do mísy.
  4. Sušené ovoce rozsekejte nebo rozdrťte a přidejte ho do mísy k bramborovému pyré.
  5. Do mísy nyní přidejte mandle, mouku, kakao, javorový sirup, sůl i mléko a obsah mísy důkladně zpracujte, abyste vytvořili celistvou směs, která bude malinko tekutější.
  6. Formu na chleba vystelte pečícím papírem a přendejte to ní batátovo-kakaovou směs
  7. Dejte péct na 30 minut do trouby.
  8. Po vytažení z trouby nechte vegan brownie vychladnout, nakrájejte jej na plátky a můžete podávat.

Tip: K brownies se výborně hodí vanilková zmrzlina nebo řecký jogurt (i když obojí už není vhodné, pokud jste vegani).

Kategorie:

Dezerty

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang