Skořicovo-dýňový cheesecake

Dezerty

Na skořicovo – dýňový cheesecake budete potřebovat:

Těsto:

  • 220 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 130 g vychlazeného másla
  • 40 g třtinového cukru
  • 4 lžíce ledové vody
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • špetka soli

Náplň:

  • 170 g očištěné dýně Hokkaido bez slupky
  • 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
  • 400 g lučiny
  • 120 g zakysané smetany
  • 250 – 350 g třtinového cukru
  • 1 polévková lžíce mleté skořice
  • hrst sekaných pistácií (můžete nahradit např. vlašskými ořechy) na ozdobu

Na servírování:
200 g zakysané smetany

Postup:

  1. Nejprve připravte korpus. Všechny suroviny na těsto dejte do jedné mísy a nejlépe je za pomocí kuchyňského robota nechte pořádně zpracovat, trvá to cca 10 minut. Zpracování rukama bude trvat asi trochu déle.
  2. Hotový korpus rovnoměrně vtlačte rukama/prsty na dno dortové formy. Formu nemusíte vymazávat, v těstě je dost másla.
  3. Do těsta udělejte vidličkou vpichy a takto připravené těsto ve formě dejte vychladit do lednice na 30 minut. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů.
  4. Po 30 minutách dejte korpus péct do vyhřáté trouby na 10 minut. A mezitím si připravte náplň.
  5. Dýni nastrouhejte najemno, dejte ji do mísy a k dýni přidejte tvaroh, lučinu, zakysanou smetanu a skořici. Třtinového cukru dejte nejdřív 250 g. Důkladně směs promíchejte a ochutnejte. Pokud se vám bude zdát málo sladká, cukr ještě přidejte.
  6. Po 10 minutách, co se korpus peče na něj vlijte náplň a dejte péct ještě na 40 – 50 minut. V půlce pečení posypejte cheesecake sekanými pistáciemi.
  7. Po upečení nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ještě alespoň 3 hodiny v lednici.
  8. Před podáváním okraj cheesecaku oddělte nožem namočeným ve studené vodě od okraje dortové formy. Až poté můžete povolit okraj dortové formy.
  9. Při podávání můžete každý ukrojený kousek cheesecaku ozdobit zakysanou smetanou.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang