Recept, který mám dnes pro Vás je velmi jednoduchý a fakt moc dobrý. Pokud jste si mysleli, že potřebujete vejce či kravské mléko k tomu, abyste vytvořily lívance, tak jste se pletli. Na obojí prostě zapomeňte. Do 30 minut máte na stole veganské lívanečky, které jsou navíc díky pohankové mouce bezlepkové. Chuťově se krásně propojuje nakyslé ovoce s cukrem a sójovým jogurtem.
Na 3-4 porce veganských pohankových lívanců budete potřebovat:
- 200 g pohankové mouky
- 200 g kokosového mléka
- 200 g banánu
- špetka soli
- 300 g zmraženého lesního ovoce
- 20 g rýžového či jiného oblíbeného sirupu či třtinového cukru
- 250 g bílého sójového jogurtu
- třtinový cukr dle chuti na doslazení lívanců na talíři
- kokosový olej na smažení lívanců
Postup:
- Banán rozmixujte.
- Do větší mísy nasypte pohankovou mouku, přilijte kokosové mléko a přidejte rozmixovaný banán (nahradí vejce), přidejte špetku soli a vše důkladně promíchejte, aby vznikla celistvá hladká směs.
- Do rendlíku nasypte zmražené ovoce a na vyšším než středním stupni zahřívejte, aby se ovoce rozmrazilo a postupně vznikla ovocná omáčka.
- V pánvi rozehřejte kokosový olej a na vyšším středním stupni (7) smažte z obou stran lívance.
- Hotové lívance nechte na kuchyňské utěrce, aby jste se zbavili přebytečného tuku.
- Když se z ovoce stala omáčka, přidejte to ní sirup či třtinový cukr a promíchejte.
- Servírujte tak, že na talíř dejte nejdřív lívanec, na něj dejte sójový jogurt a poté obojí zalijte ovocnou omáčkou.
- Pokud Vám budou lívance připadat málo sladké, můžete si je na talíři posypat třtinovým cukrem.
TIP: Místo směsi lesního ovoce můžete použít třeba jen maliny nebo borůvky. Více o veganské stravě zde.