Tento recept vyplní chutě každému, kdo má rád něco šťavnatého, vláčného, osvěžujícího a zároveň sladkého. Právě takový je tento pomerančový koláč, který je zároveň bezlepkový.
Příprava je jednoduchá a rychlá, ale doporučuji jej dělat den předem, aby přes noc krásně zvláčněl a byl opravdu šťavnatý. Pokud máte rádi méně sladké dezerty, uberte třtinový cukr, klidně o 50 – 100 g.
Ingredience (průměr dortové formy 26 cm)
Korpus:
- 200 g másla
- 200 g třtinového cukru
- 3 vejce
- 20 g bio vanilkového cukru (s opravdovou vanilkou)
- 200 g namletých mandlí
- 100 g kukuřičné mouky na přípravu polenty/hrubá polenta (ne instantní)
- kůra ze 2 pomerančů
- vymačkaná šťáva z 1 pomeranče
- 1 kávová lžička bezlepového kypřícího prášku (ideálně bez fosfátů)
Postup
- Troubu rozehřejte na 160 stupňů.
- V rendlíku rozpusťte pomalu máslo a přidejte k němu cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle také rozpusťte.
- Do mísy nasypte polentu, pomleté mandle a kypřící prášek. Přidejte i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen kůru – oranžovou část, bílá část je hořká!) a pomerančovou šťávu.
- Nakonec přidejte vejce a máslo s rozpuštěným cukrem a vše důkladně promíchejte, aby vzniklo celistvé těsto.
- Formu vyložte pečícím papírem, vlijte do ni těsto a dejte péct na 45 minut do trouby.
- Po upečení nechte vychladnout.
Sirup
- vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů
- 120 g třtinového cukru
Postup
- Cukr vysypte na pánev a zalijte jej pomerančovou šťávou.
- Zapněte si plotýnku na středně vyšší stupeň a za občasného míchání zahřívejte, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 10 minut, Vznikne zredukovaná šťáva. Neměla by to být hustá hmota, naopak by sirup měl být trochu tekutější.
- Korpus vyndejte z formy, ale ještě neoddělávejte pečící papír. Korpus shora polijte sirupem (měl by stéct i po stranách).
- Takto připravený korpus dejte nejlépe přes noc do lednice. Druhý den jej ozdobte krémem.
Krém
- 200 g zakysané smetany
- nasekané pistácie
Postup
- Korpus, který si přes noc odpočinul v lednici nyní pomažte zakysanou smetanou a posypte nasekanými pistáciemi.
- Můžete ihned podávat. (Koláč uchovávejte v lednici a podávejte jej vychlazený, aby byl správně osvěžující.)
TIP: Místo pistácií můžete použít jiné ořechy (vlašské, mandle).